Рачуни ипак нису стигли свим грађанима, шта ће бити с попустом

Комунална предузећа трудила су се да због штрајка поште и хакерског напада на ЕПС потрошачи не буду ускраћени за попусте, нити на било који начин оштећени. Ситуација са рачунима, ипак, још се није стабилизовала.

Новембарски и децембарски рачуни за струју, због штрајка поштара и хакерског напада на ЕПС, могли су са попустом од пет одсто да се плате до 29. јануара. Међутим, изгледа да децембарски рачуни још нису стигли свим грађанима.

"Децембарски рачун за струју су погрешили, некоме су наплатили више, а мени нису", каже један суграђанин. И други саграђанин тврди да му није стигао рачун за струју.

Поставља се питање да ли ће грађани који још нису добили рачуне за струју моћи да остваре попуст.

Из ЕПС-а кажу да су сви децембарски рачуни достављени "Пошти Србије", а од 22. јануара поново ради портал Увид у рачун.

Дуг уз камату

На децембарским рачунима за гас појавила се ставка – дуг из октобра уз камату. Из "Србијагаса" кажу да је због штрајка поштара дошло до извесних нејасноћа у рачуну.

"Рачуни нису стигли на време, јер смо дужни према закону за оно што је стигло, а није плаћено, да обрачунамо камату. Продужили смо валуту за октобарски рачун до децембра. То је збунило људе, јер нису сви књиговође. Ако има неспоразума, могу да оду у 'Србијагас' или на наш сајт. Одговорно тврдим да нико неће бити оштећен ни за једну пару", каже директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

И друга предузећа имала су проблема због кашњења рачуна, па су продужавала рокове како би грађани могли да остваре предвиђени попуст, на пример, Телеком Србија.

Померање рока за плаћање

У ситуацијама када испорука рачуна касни, "Пошта" обавештава "Телеком", а они кориснике. "Инфостан", који има око 800.000 корисника, а половина остварује попуст, сваког првог у месецу започиње дистрибуцију рачуна.

Због празника у фебруару ће, како су нам рекли, померити рок за плаћање јануарских рачуна.

"Овом приликом обавештавамо кориснике да је рок за коришћење попуста при плаћању јануарских рачуна продужен до суботе, 17. фебруара, због обележавања Дана државности, који се празнује 15. и 16. фебруара", саопштено је из "Инфостана".

Када је РТС пре неколико месеци, у време кашњења рачуна, питао "Пошту Србије" које су њихове обавезе, стигао је одговор да рачуне примају и достављају на основу уговора које имају са комуналним предузећима.

У тим уговорима дефинисана је обавеза Поште да рачуне грађанима испоручи најкасније пет радних дана од датума пријема.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара