Мали: Србија изградила кредибилитет испуњавањем обећања, важна подршка Светске банке

Министар финансија Синиша Мали разговарао је са директором Светске банке за Европу и Централну Азију Асадом Аламом о актуелним економским питањима, а у разговору је оцењено да Србија има добре економске перформансе као и да нема проблема у 14 пројеката у којима учествује ова међународна финансијска институција.

Асад Алам је истакао да Светска банка жели да настави са подршком Србији.

"Србија је узор како можемо на сличан начин да подржимо и друге земље којима је то потребно", рекао је Алам.

Мали је навео да је за Србију од изузетне важности подршка Светске банке, као и ММФ-а, Европске банке за обнову и развој и других међународних институција.

"Србији је важна стабилност коју таква подршка пружа, а кредибилитет смо изградили тиме што смо свако обећање испунили", рекао је Мали, саопштило је министарство.

Истакао је да у тешким годинама Србија проналази изворе раста, што је важно за континуитет економских резултата коме се тежи, те да ће у наредним годинама приоритет бити образовање и иновације будући да се, како је рекао, улагање у људе увек исплати.

Мали је представио шта је Србија до сада постигла и подсетио да ће 2027. године бити домаћин међународне специјализоване изложбе Експо која ће, према његовим речима, бити "кишобран" и носилац даљег раста, улагања и развоја.

Истакао је да је Србија прошле године остварила раст БДП-а од 2,5 одсто и достигла 69 милијарди евра уз рекордан прилив страних директних инвестиција од 4,5 милијарди евра, рекордно ниску незапосленост од девет одсто, рекордно високу запосленост од 50,7 одсто и 2,367 милиона запослених грађана.

"Трудимо се да пронађемо изворе раста. На Експу ћемо се представити најбоље могуће, оптимистични смо", рекао је Мали и додао да је Србија ликвидна, али да у нестабилним временима и треба инсистирати на високој ликвидности, јер то даје сигурност.

Уз то, како је рекао Мали, Србија ради на изградњи инфраструктуре, ауто-путева и брзих саобраћајница, система за пречишћавање воде, на зеленој агенди, али и повећању наталитета мерама које подстичу рађање деце, те улаже константне напоре у подизање стандарда грађана растом плата и пензија.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара