Ветропарк у Костолцу – пројекат вредан 144 милиона евра

ЕПС је изградњу свог првог ветропарка у Костолцу почео прошле године, а ветрогенератори ће бити постављени на истрошеним коповима угља. Новим споразумом, који је данас потписала Влада са ЕПС-ом и Немачком развојном банком, заокружено је финансирање те важне инвестиције.

Пројекат се највећим делом финансира из повољних кредита и донација Европске уније и немачке Владе.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је да је пројекат вредан 144 милиона евра и да ће имати 20 турбина, а биће довољан да снабдева електричном енергијом 30.000 домаћинства.

"Део интерних саобраћајница је већ изграђен, прошле седмице почели су радови на платформама, а на пролеће креће испорука опреме, односно ветрогенератора за које је већ потписан уговор. Очекујемо да ветропарк буде прикључен на мрежу у првој половини наредне године", рекла је министарка.

"Овај пројекат није само доказ посвећености Србије зеленој енергији и европском зеленом договору и праведној транзицији, која промовише економски развој уз очување наше планете и грађана. Ветропарк Костолац показује наше заједничко залагање да се удаљимо од угљеника. Симбол је наше посвећености смањења нашег ослањања на фосилна горива, декарбонизације наших економија и укључивања више енергије из обновљивих извора", рекао је Емануеле Жиофре, амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара