Енергетски калкулатор – како да тачно израчунате колико можете да уштедите на струји

Трошимо струју до три и по пута више од европског просека што је показатељ да нешто морамо да променимо. Пројект менаџер "УСАИД Србија" Синиша Чађо истиче да су засад током пројеката "Боља енергија" информисали грађане на које начине могу да уштеде енергију. Стручњак за управљање у енергетици Бранимир Калањ препоручује апликацију "Енергетски калкулатор", која нам може помоћи да постанемо енергетски ефикасни.

Стамбене зграде су један од највећих потрошача електричне енергије у земљи, јер троше трећину укупне енергије.

Синиша Чађо је за РТС рекао, на почетку треће године петогодишњег пројекта "Боља енергија", да су обишли велики број локалних самоуправа широм Србије и разговарали са грађанима и локалним властима.

"Грађанима појмови попут боља енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије нису на радару, али се ситуација променила. Грађани сада питају како могу да остваре уштеде, коме треба да се обрате за утопљавање зграда. Охрабрени смо да смо на правом путу и да ћемо остварити резултате. Доскора је прекидач био струја, а грејање дрво", каже Чађо.

Још енергетских центара

Чађо најављује да је у плану дигитализација процеса за остваривање уштеде електричне енергије, што би грађани могли да имају на располагању.

Наглашава такође да је ове године планирано отварање још енергетских центара широм Србије, попут недавно отвореног центра у Кули.

"Локалне самоуправе су саме почеле да планирају енергетске центре, без тражење помоћи УСАИД-а, што значи да постоји интересовање", поручује Чађо.

Шта је енергетски калкулатор 

Бранимир Калањ, говорећи о "енергетском калкулатору", каже да је реч о софтверском производу који је развијен с циљем да грађанима помогне у доношењу одлука о инвестиционим мерама које треба да спроведу у својим објектима.

"Грађани могу на једноставан начин да дођу до информације којој енергетској класи припадају, које су мере које треба да спроведу и колико то кошта. Могу да ураде симулације и да добију колико треба да се инвестира, каква је месечна рата и за колико времена се уложено враћа", објашњава Калањ. 

"Енергетски калкулатор" се може нађи на веб-адреси www.energetski-kalkulator.rs.

Како можемо да уштедимо

Методе штедње се могу поделити у два дела, каже гост Дневника РТС-а.

Калањ објашњава да у првом неинвестиционом делу грађани морају да науче како да се односе према енергији, односно да енергију троше само колико је нужно.

"Научимо се да господаримо енергијом. То је први корак", поручује Калањ.

Према његовим речима, други корак су инвестициона улагања, а смернице за то могу да пронађу управо на "енергетском калкулатору".

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара