Чадеж: ИТ сектор и грађевина главни покретачки мотори српске привреде

И ове године пред српском привредом је мношто изазова за чије ће решавање бити потребно знање, стрпљење, али и помоћ партнера. Резултати из претходног периода, дају нам за право да кажемо да смо на правом путу. Важно је пре свега задржати позитивну енергију, јер има пуно пројеката на којима треба да радимо, попут Експа 2027, који могу да промене Србију, рекао је за РТС председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Оцењујћи српску привреду у протеклој години председник ПКС каже да су јој резултати доста бољи него што су многи очекивали.

"Показала се много флексибилнијом од привреда неких развијенијих земаља, зашта можемо да захвалимо лошем искуству из прошлости. Ми смо научили да будемо флексибилни, да се брже прилагођавамо, што се сада показало као добро, због чега смо се снашли боље него неке развијеније земље", рекао је Чадеж.

Да се померамо ка бољем показује раст извоза у секторимо као што је ИТ, и то за 30-40 одсто у последње три године.

"У прошлој години 60 фабрика је започето са градњом, а преговара се о нових 90 пројеката. И у овој години очекујемо даљи раст у секторима као што је ИТ, затим грађевина где имамо ЕКСПО 2027, сада крећу припрем. Грађевински сектор уз пратеће компоненте вући ће и позитивно утицати на нашу привреду", сматра председник ПКС.

Каже и да туризам има велики потенцијал за даљи развој што је показао и велики Сајам вина у склопу Иницијативе Отворени Балкан који је одржан у Београду, где су се појавили сви који нешто значе у свету вина, али и у угоститељству и хотелијерству.

Глобални и регионални изазови

Када је реч о ризицима посматрано из глоблног домена то је наставк нестабилности и ратови који утичу на привреде од логистике до свега другога.

"Ипак, видим умерени оптимизам на релацији односа САД и Кине, а те две највеће економске силе одлучују, мање-више, како ће свет изгледати. Од ризика у Европи је пре свега видим немоћ ЕУ да сагледа како жели да изгледа у наредном периоду, што се пре свга огледа у немоћи да реши шта жели са овим регионом. Како да интегрише овај регион у своје тржиште. Уколико нема комуникације, тешко ћемо се повезати", каже Чадеж.

Отворени Балкан, Берлинска иницијативе имају за циљ да се економије региона међусобно повежу, како би се лакше интегрисале у економски ситем ЕУ.

"Овде као ризик сада видим неку врсту летаргије и недостатак иницијативе после великих процеса и ствари које смо урадили у претходној години. Важно је да се задржи позитивна енергија јер имамо заиста добре ствари на којима можемо да радимо, а које би суштински могле да промене Србију на боље", нагласио је председник ПКС.

Председавање Цефтом види као веома важно.

"Нашој привреди, после ЕУ, највеће тржиште су земље чланице Цефте. Као велики изазов јвидим промену механизма доношења одлука, да неке ствари не би остале блокиране иако су договорене", истакао је у разговору за РТС председник ПКС Марко Чадеж.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво