Мање плате и веће акцизе

Мере за ублажавање ефеката економске кризе још нису усаглашене, али постоји предлог о уштеди 100 милијарди динара, изјавио Расим Љајић. Мере ће сигурно подразумевати смањење плата у државној управи и повећање појединих акциза. Гувернер Јелашић тврди да Владине мере неће повећати инфлацију.

Министар рада и социјалне политика Расим Љајић изјавио је да мере за ублажавање ефеката економске кризе још нису усаглашене, али да постоји предлог како уштедети 100 милијарди динара.

"Оно што је сада предлог је да ће бити смањене плате у државној администрацији, да је ту значајна могућност за уштеду, да се испегла рупа од 100 милијарди динара у буџету", рекао је Љајић после посете Републичком удружењу за помоћ особама са аутизмом.

Министар је рекао да ће 11 милијарди динара бити надомештено кроз различите врсте пореза или акциза, пре свега акциза на гориво и на телефонске импулсе.

"У првом случају би се додатно обезбедило пет милијадри, у другом три милијарде динара и плус три милијарде које би се обезбедиле кроз порез на имовину, односно на станове, али не сигурно на оне од 60 квадрата, већ на виле и другу луксузну робу", рекао је Љајић.

Министар је рекао да ће се 89 милијарди динара уштедети кроз министарства, односно да је план да свако министартство за четвртину смањи своје предвиђене расходе.

"На тај начин је постигнута мера да се терет кризе на свали на најсиромашније, већ да државна администрација овога пута носи већи део тог терета", рекао је Љајић и додао да ће рационализација државне администрације почети "пре или касније".

"За ову фазу, мислим да смо успели да попунимо буџетски дефицит од 100 милијарди динара, а у наредним корацима и зависно од ефеката економске кризе ми ћемо доносити и друге мере", оценио је Љајић.

Јелашић: Неће бити пораста инфлације

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић изјавио је да нове мере за смањење буџетског дефицита за 100 милијарди динара неће довести до пораста инфлације.

"Различите алтернативе се још разматрају, али најважније је да ће договора сигурно бити и да ће све мере које се доносе бити неинфлаторне", рекао је гувернер Бети. 

Јелашић је уверен да ће договор око мера бити постигнут најкасније до краја идуће седмице и додао да није дошло у питање то да ли је Србији потребан програм са Међународним монетарним фондом.

Инфлаторни притисак од евентуалног повећања акциза на гориво, као једна од мера Владе, навео је, биће значајно смањен због смањења домаће потрошње и тражње.

"Годишња инфлација је тренутно на нивоу од 10,7 одсто, а очекује се да ће инфлација мерена потрошачким ценама у марту бити смањена, а на крају године требало би да буде до 10 одсто", рекао је Јелашић. 

Гувернер је нагласио и да је повећање пореза на додату вредност, као и у претходном програму са ММФ-ом, предвиђено само као крајња мера у случају да мере на којима се сада ради не дају резултате.

Новим мерама Владе је планирано да се расходи буџета смање за 89 милијарди динара уштедама државних расхода, а за 11 милијарди повећају приходи.

Раст прихода предвеђен је увођењем акциза до два динара по литру бензина и четири динара по литру дизел горива, привремене таксе од 10 одсто на потрошене импулсе у мобилној телефонији, као и посебног пореза на луксузне аутомобиле, куће и станове.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво