Читај ми!

Енергетска обнова стамбених зграда – бесповратна средства најмање 50 одсто, продужавају се рокови за пријаву

Специјалиста за енергетску ефикасност и зелене зграде у ЕБРД Бојан Богдановић каже да ће проценат бесповратних средстава у пројектима енергетске обнове стамбених објеката за грађане бити најмање 50 одсто. Због великог интересовања, рокови за пријављивање стамбених заједница се продужавају.

Европска банка за обнову и развој усвојила је нову стратегију сарадње са Србијом до 2028. године, а међу приоритетима су зелене инвестиције. У току су јавни позиви за енергетску обнову стамбених зграда у 15 градова у Србији које Министарство енергетике реализује са ЕБРД.

Специјалиста за енергетску ефикасност и зелене зграде у ЕБРД-у Бојан Богдановић рекао је у Дневнику РТС-а да су циљ пројекта пре свега стамбени објекти прикључени на систем даљинског грејања.

"Програм је фокусиран пре свега на израду енергетских елабората за санацију зграда, такође за израду техничке документације. Осим тога, за помоћ при прибављању одговарајућих одобрења за енергетску санацију – то је грађевинска дозвола, и оно што је најбитније, у обезбеђењу финансијске конструкције", наводи Богдановић.

Пројекат ће помоћи грађанима, истиче, да пре свега смање свој рачун за грејање зими, да могу да утичу на потрошњу и на рачун кроз употребу термостатских вентила, али такође да се значајно смање рачуни због хлађења у летњем периоду.

Интересовање је огромно. Од 15 градова, у пет је већ завршен конкурс за пријављивање. То су Пирот, Ужице, Трстеник, Врање и Панчево.

Богдановић најављује да ће бити значајног продужења рокова јавних позива – неке локалне самоуправе ће продужити и до друге половине јануара, а неке чак до почетка фебруара.

Што се тиче критеријума за одабир зграда које ће бити енергетски саниране, Богдановић наводи да највећи број бодова носи специфична потрошња.

Пројекат је вредан 64,5 милиона евра. Ту су предвиђене и субвенције, а проценат бесповратних средстава ће бити најмање 50 одсто.

"Европска банка за обнову и развој обезбедила је 50 милиона евра изузетно повољног кредита, али на то се планира обезбеђење чак 14,5 милиона евра бесповратних средстава, које ће ићи у бесповратна средства за инвестиције, бесповратна средства за припрему пројекта. Проценат гранта, тј. бесповратних средстава, ће бити најмање 50 одсто", наводи Богдановић.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара