Читај ми!

Путниковићева: Стабилна електроенергетска ситуација, ЕПС је прeвазишао кризу

Оснивачица и главна и одговорна уредница портала "Енергија Балкана" Јелица Путниковић рекла је за РТС да је тренутно "добра" електроенергетска ситуација у Србији, као и да је важно што електричну енергију не увозимо. Нисмо у опасности да немамо струју за наше потрошаче и привреду, а ЕПС је превазишао кризу, истиче Путниковићева.

Јелица Путниковић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла је да је тренутно добра електроенергетска ситуација у земљи, иако је врх потрошње струје претходних година био током славе Свети Никола.

"Нисмо у опасности да немамо електричне енергије за потрошаче, као и за привреду. ЕПС је наставио да извози струју, превазишао је кризу када је било великих кварова и вратио се на позицију лидера у енергетском сектору у региону", истиче Путниковићева.

"Тржишна цена струје"

Према њеним речима, цена електричне енергије у Србији је тржишна. "Србија је по ценама у средини европских земаља. Није најскупља, нити најјефтинија, али је важно што не увозимо електричну енергију", каже Путниковићева.

Напомиње да су хидроелектране испуниле план годишње производње струје и оствариле рекордну производњу пре краја година, истичући да је добро што имамо и термоелектране на гас, које могу да "ускоче".

"Реч је о еколошки најприхватљивијој и најјефтинијој струји. То су рекордне производње. Чини ми се да ће на томе ЕПС инсистирати у будућности. Хидроцентрале су модернизоване и повећани су капацитети. Добро је што ћемо имати акумулационо језеро где ће се струја складиштити", наводи Путниковићева, додајући да нема разлога за бригу током зиме.

"Нема већег поскупљења нафте"

Говорећи о ситуацију у Европи, Путниковићева објашњава да је са ратом у Украјини, складиштење гаса добило на значају, као и да земље тврде да је преко 90 одсто складишта попуњена.

"То обезбеђује сигурно снабдевање потрошача. Поједине земље, попут Србије, нису изградиле довољне капацитете складишта, па смо закупили од Мађарске. Моћи ћемо да изградимо нова складишта, како се најављује. Имаћемо нове капацитета и можемо да будемо гасно чвориште овог дела Европе", каже Путниковићева.

Истиче и да је транзит танкера нафте кроз Суетски канал отежан због сукоба између Израела и Хамаса на Блиском истоку. "То би могло да изазове поремећаје. Дошло је до застоја на путу из Црног мора кроз Босфор, где се превози и руска, али и нафта из Казахстана и Азербејџена, која иде на европско и светско тржишта. То би могло да доведе до проблема, али засад нема већег поскупљења нафте", објашњава Путниковићева.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво