Читај ми!

Новогодишњи празници подижу цену меса

У време поста потрошња меса опада, али то је само затишје пред новогодишњу и божићну буру када ће се тражити прасе и јагње више. У печењарама очекују да ће цене уочи празника порасти за најмање 15 одсто. Професор Зоран Рајић рекао је за РТС да је сабдевеност тржишта месом из домаће производње пала са 90 на 84 одсто.

Цена прасећег печења тренутно је око 2.700, а јагњетине 300 динара више. Због смањеног сточног фонда, али и повећане потражње, у печењарама очекују да ће цене уочи празника порасти за најмање 15 одсто.

Спискове са поруџбинама не праве јер како кажу, због мање животиња на тржишту, нису сигурни да ће успети да обезбеде робу за све заинтересоване муштерије.

Шеф Катедре за менаџмент у агробизнису на Пољопривредном факултету, Зоран Рајић рекао је за РТС да упркос паду сточног фонда и повећаној  потражњи уочи празника, снабдевеност месом неће бити доведена у питање јер држава има могућност увоза.

Додаје и да је увозни дефицит свињетине висок и да је у првих девет месеци ове године износио око 100 милиона евра. Ипак, очекивања сточара да ће цена прасади порасти на око 800 динара сматра претераним.

"У овом моненту је увозна цена прасади 550 динара. Тако да не очекујем већа повећања цена меса јер и сами произвођачи ризикују да у том случају опадне потрошња, а сви ми знамо колика нам је платежна моћ", рекао је професор Рајић.

Каже да Србија има нешто скупљу сточарску производњу. Да је увоз прасади добра ствар али да је за решење проблема важно повећати број крмача који је спао на 300.000 грла.

"Нама се највећи број грла свиња, нешто више од 680.000 налази на газдинствима од два до пет хектара. То су веома мала газдинства која се суочавају са бројним проблемима", изјавио је Рајић и додао да мали пољопривредници морају сами да имају жељу да се удружују, а да је улога система да им у томе помогне.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се