Читај ми!

"Ђердап 1" после више од 10 година ревитализације – нови живот за енергетски ослонац земље

Наш највећи хидроенергетски и пловидбени систем "Ђердап 1", ревитализацијом која је трајала више од 10 година, добио је нови живот и већу снагу. Руски и домаћи стручњаци завршили су најважнији посао на хидроцентрали после њене изградње, седамдесетих година прошлог века.

Ревитализација је коштала 180 милиона евра, а "Ђердап 1" поуздано ће производити, наредних четрдесетак година, чак четвртину струје у Србији. Највећа електрана у Европи тако проширује капацитет за чак 100 мегавата.

"Пренето на становништво, то значи да још 70.000 домаћинстава може да снабдева струјом. Сведоци смо да захваљујући добром дотоку Дунава, сваког дана бележи рекорде у производњи", рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС-а.

Посао је био поверен руској компанији "Силајеве машине", а домаћи стручњаци и подизвођачи, после овог посла, потпуно су оспособљени за компликоване захвате обнове хидроелектрана.

"Ово је заједничка оцена, на најбољи могући начин, завршена је ревитализација, користећи модерне технологије којим располаже компанија ‘Силаве машине’ ослањајући се на партнере и пријатеље из Србије", навео је Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Београду.

Приоритети државе, кажу у ресорном министарству, биће изградња реверзибилних електрана које ће моћи да чувају произведене киловате, док се троши "зелена" струја произведена од ветра и сунца. Тако је пројекат изградње "Ђердапа 1", седамдесетих година прошлог века, и данас енергетски ослонац земље.

На ХЕ "Ђердап 1" све је предимензионирано. На брани која преграђује моћни Дунав налази се шест и исто толико радних турбина са румунске стране.

четвртак, 22. фебруар 2024.
15° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво