Читај ми!

Више од 250 америчких компанија у Србији, пословна клима оцењена солидном тројком

Број чланица Америчке привредне коморе увећао се на више од 250 компанија које запошљавају око 112.000 радника. Прошле године остварили су промет од 20 милијарди евра. Да ли на крилима тих бољих резултата, тек у традиционалној анкети о пословању су више оптимистични него што је то било у ковид годинама или на почетку рата у Украјини. Оцењују да је дошло до опоравка економије и повратка поверења инвеститора.

За пословну климу солидна тројка.

"Иако вам се чини тројка можда није оцена, можда бисте волели четворке и петице, али то је историјски заправо најбољи резултат од када ми правимо истраживање", каже Амелија Павић, заменица извршног директора Америчке привредне коморе.

Неки захтеви и даље стоје, а то су институционалне реформе, пре свега смањење корупције, ефикасно правосуђе и владавина права. План Брисела за економску интеграцију Западног Балкана и интеграцију целог региона у јединствено европско тржиште, очекују, погураће и реформе.

"Ја сам убеђен, уколико Србија, али и читав регион искористе шансу коју пред њих ставља ЕУ да ће, имајући у виду сва глобална дешавања, постати једна од најатрактивнијих дестинација за будуће инвестиције", каже Стефан Лазаревић, председник Америчке привредне коморе у Србији.

Избегавање двоструког опорезивања

Сједињене државе су постале највећи спољнотрговински партнер Србије када је реч о услугама. Ипак, 87 одсто компанија сматра да би још бољи економски односи додатно допринели атрактивности Србије као инвестиционе дестинације. Избегавањем двоструког опорезивања, многе америчке компаније не би инвестирале, на пример, преко Холандије.

"Није тајна да су Сједињене државе један од највећих заговорника евроинтеграција Србије. Повећање напора Србије у том правцу сигнал је и америчким компанијама да више послују овде, а то ће решити и друга тешка питања као што је избегавање двоструког опорезивања", каже Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији.

Емануеле Жиофре, амбасадор ЕУ у Србији, наводи да економска интеграција у европско тржиште и пре пуноправног чланства подразумева реформе у оним областима у којима Србија и друге земље Западног Балкана одлуче да уђу у јединствено тржиште.

"То нас доводи до реформске агенде на којој ћемо заједно да радимо са Владом Србије", рекао је Жиофре.

Припремљен предлог реформи

То су побољшање пословања, област дигиталне транзиције и зелене агенде и људски капитал. Влада Србије је већ припремила предлог тих фундаменталних реформи који ће проследити Еевропској комисији. Важан корак за Србију био би и да приступи СЕПИ, тј. слободном прекограничном плаћању.

"Услов су наравно стандарди који се морају ускладити са оним што постоји у ЕУ, али са друге стране и прихватање ЕУ односно њених држава чланица да се дозволи некоме ко није део ЕУ да приступи једном таквом механизму", каже Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције.

За наредну годину 62 одсто великих компанија, чланова Америчке привредне године и 42 одсто анкетираних микро и малих предузећа очекује даљи раст пословања. Такође, две трећине чланица у следећој години планира нове инвестиције и запошљавање.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара