Читај ми!

Зашто су поморанџе никада скупље, а лимун све јефтинији

Преполовљен је род поморанџи у САД, Бразилу и Мексику. Проблеме у производњи имају и друге земље, познати произвођачи тог цитруса. Цена сока од поморанџе скочила је у Америци на највиши ниво у својој историји. У Грчкој је повећана чак седам пута. Шеф Катедре за менаџмент у агробизнису на Пољопривредном факултету у Земуну Зоран Рајић каже за РТС да су за цену поморанџе на светском тржишту кључни пре свега климатски фактори. Објашњава и зашто је лимун толико јефтин.

Неповољни временски услови и бактеријска болест преполовили су род поморанџи у САД, Бразилу и Мексику. Велепродајна цена сока од поморанџе скочила је у Америци на највиши ниво у својој историји. Берзанске цене сока од наранџе највише су од 1966. године, тј. од када се тргује овим добром. 

Флорида, која производи 90 одсто од укупне количине сока од наранџе у САД, прошле јесени је била погођена великим ураганима и то два пута. Због тога се очекује да ће управо производња у овој америчкој савезној држави бити најмања у последњих 100 година.

Професор Зоран Рајић наводи да су за цену поморанџе на светском тржишту кључни пре свега климатски фактори.

"Земље од којих ми највише увозимо наранџу тј. поморанџу суочавају се са сушом и недостатком радне снаге. У Шпанији је сад чак због суше забележено и крчење појединих засада. Турска још није стигла са наранџама, ипак треба да знамо да је ово предсезона, тако да у децембру ће бити онај главни удар када је реч о самој берби. У Грчкој, опет због проблема са сушом, плодови су ситнији и немају довољно сока", објашњава професор.

Цене наранџи на тржишту

Истиче и да је цена у појединим регионима Грчке повећана чак до седам пута. Тако је на Пелопонезу, у регији Аргос, цена била негде око пет центи, а сада је стигла до 27 центи. 

Цена наранџи на берзи крајем октобра је била невероватних осам долара, у међувремену се снизила, али је и даље виша за скоро 60 одсто него на почетку године.

Рајић објашњава да понуда и потражња имају свој утицај на цену, али и указује да Мексико и Бразил, који су највећи произвођачи сокова, већ две године имају проблема са набавком сировине.

"Наравно да се то све рефлектује и на остала тржишта. Чисто да знате да је она цена на њиви која се утврђује ове године два пута већа. Било је прошле године око 20 центи и сада је то 40 са свим ризицима када погледате структуру самог квалитета плода", наводи професор и додаје да већ стижу сигнали и са неких других тржишта.

Указује и да је на руском тржишту, које је огромно, дошло до померања тражње и смањене разлике између цитруса и цена другог тропског воћа. Поред тога, дошло је до повећања потрошње папаје, манга, авокада, неких производа који су били недоступни великом броју потрошача.

И у Србији је цена наранџе знатно већа, посебно у односу на друге цитрусе. Прошле године та цена се кретала, када је реч о велепродајној, до 70-75 центи, а већ сада је између 85 и 90 центи.

Зашто је лимун јефтин

Са друге стране, лимун је чини се никада јефтинији. Професор објашњава да су два разлога за нижу цену лимуна.

"Сада је у току берба сорте 'мајер' која није за сок, а када изађемо напоље видећемо да је још топло и онда је и тражња за лимуном смањена", наводи Рајић.

"Онда је логично да је цена лимуна која је прошле године у ово доба била увозна око 70 центи, сада око 40 центи. Код мандарина цена је смањена са 85 до 90 центи на 55 до 58. И грејп је пао неких десетак центи", истиче професор.

Сок од наранџе злата вредан

Прошле године Србија је увезла око 104.000 тона цитруса, око 39.000 тона наранџи, лимуна 28.000 тона и укупна вредност увоза је била око 80 милиона. Ове године увоз је око 66.000 тона, закључно са септембром.

"Ја бих само нешто напоменуо, у народу постоји једна мудрост која каже да сок од наранџе ујутру вреди као злато, у подне као сребро, а навече као бронза. Ја верујем да ће његова употребна вредност бити велика у будућности, али не верујем и тржишту", наводи Рајић и додаје да не би било добро за нас као потрошаче да буде баш тих размера.

Када је реч о производњи и извозу јабука, указује да су већ деценију упозоравали да се полако затварају нека тржишта, пре свега руско, које је подигло огромне засаде и због тога траже преоријентацију наших произвођача на нека друга тржишта.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара