Читај ми!

Вучић на отварању "Винске визије": Имаћемо боља вина од неколико земаља ЕУ у окружењу

На Београдском сајму отворен је други сајам вина "Винска визија Отвореног Балкана". Председник Александар Вучић поручио је да ће за годину-две Србија имати боља вина од неколико земаља Европске уније у окружењу.

Александар Вучић је истакао да просперитетан и стабилан Западни Балкан чини тржиште од двадесет милиона потрошача.

"И неки су дошли овде да се боре и за то тржиште као што се и ми боримо за њихово тржиште. За нас је веома важно, и за наше произвођаче, да истакнемо њихову способност да сваке године у наредних пет година смање своје царинске трошкове за извоз својих вина и ракија у Кину, после потписаног уговора о слободној трговини", рекао је Вучић.

Како је навео, то ће српским винима дати огромну предност у односу на конкуренцију.

"Али, ми то можемо заједнички са нашим колегама из региона – да пронађемо начин да и њима помогнемо и да са нашим азијским партнерима договоримо заједнички приступ и том тржишту. Ми смо у претходне три године подигли 953 хектара нових винограда. Нисам задовољан, морамо и можемо да подижемо много више хектара винограда и ма колико се нама те субвенције чиниле велике, мораће да буду много веће", поручио је председник Србије.

"Винска визија" боље изгледа него сајам у Италији

Додао је да и даље увозимо грожђе, и то највише из Северне Македоније и других земаља региона.

Нагласио је да ће за годину-две моћи да се каже да Србија има боља вина од неколико земаља Европске уније у окружењу.

Захвалио је српским винарима који, како је рекао, најбрже напредују у овом делу света и оценио да "Винска визија" боље изгледа него сајам у Италији.

"Посебно ми је част што други пут отварамо винску манифестацију у Београду. Готово је невероватно шта смо урадили за годину дана. Захвалан сам на томе Димитру Ковачевском и бескрајној подршци коју су нам пружили и Северна Македонија и Албанија. Што се тиче Едија [Раме], он је био сигуран да му онакав видео нећемо пустити, зато је то све изговорио, али смо му, ипак, пустили све што је рекао. Тек толико да види колико је ово слободна и демократска земља. И ништа му нећемо одговарати. Чекаћемо га следеће године на винској манифестацији", нагласио је Вучић.

Сајам је званично отворен заједничком здравицом председника Вучића са лидерима из региона – председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, македонским премијером Димитром Ковачевским, а учествовали су и премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Отварању сајма присуствовао је и председник италијанске регије Венето Лука Заја, а Вучић га је позвао да помогне да следеће године на сајам дође и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

Рама: Изградимо регион у коме ће наша деца живети у заједништву

Премијер Албаније Еди Рама пoручио је у видео-поруци на отварању сајма "Винска визија" да се регион Западног Балкана мора повезати и у будућности изградити добросуседске односе и место у коме ће сви живети у заједништву.

"Уверен сам да наша будућност мора бити другачија од прошлости и садашњости. Питање није да ли ће, већ када ће. Ја сам посвећен да пружим том циљу свој део. Повезати наше земље са светом, а међусобно се не повезати је кратковидо. Хајде да научимо од грешака других и не поновимо их. Хајде да радимо заједно и претворимо регију у место у којем ће наша деца заједно живети", поручио је Рама.

Милатовић: Вино нас спаја без обзира на ситне разлике

Председник Црне Горе Јаков Милатовић рекао је на свечаном отварању сајма вина да се том манифестацијом остатку света шаље порука да је регион Западног Балкана регион који међусобно сарађује и који том заједничком сарадњом пробија далека тржишта. 

"Желим да се захвалим председнику Србије Александру Вучићу на позиву да вечерас представљам једну малу, али сунцем обасјану медитеранску земљу која је поносна на своје вино. Балкан је најлепши када је отворен. Мислим да је начин овакве међусобне сарадње права ствар", истакао је Милатовић.

Вучић је раније у разговору с Милатовићем истакао да је присутно око четрдесет излагача из Црне Горе, што је велики број за земљу те величине.

"Прошли пут су направили одличну промоцију свог вина Нота, то је добро вино. Поносан сам на српска вина која најбрже напредују. И црногорска вина добро напредују. На тржишту аутомобила можеш да превариш, али код вина не", истакао је Вучић.

Милатовић је рекао да и Црна Гора бележи напредак у винарству захваљујући малим винаријама, али да су ипак "Плантаже 13. јул" њихово највеће богатство у том сектору. 

"Вино нас спаја без обзира на неке ситне разлике. Честитам Вучићу на једној сјајној идеји и доброј организацији, а да ли ће се нека регионална интеграција звати Отворени Балкан или Берлински процес је мање важно. Важно је да сарађујемо и то је најважнија порука", нагласио је Милатовић.

Ковачевски: Вински путеви постају светска дестинација

Премијер Северне Македоније Димитри Ковачевски истакао је да је Међународни сајам Винска визија Отвореног Балкана снажан стимуланс за економије региона и да отвара путеве за њен развој.

Истакао је да се у претходном периоду кроз заједничку наплату путарина и активностима за брзи проток камиона, али и другима у области културе и туризма, потврдило да се гради добросуседство и поверење пријатељских држава, али и да се заједнички корача ка европском путу.

Према његовим речима, вински путеви Србије, Албаније, Црне Горе и Северне Македоније постају светска дестинација.

"Кроз иницијативу ОБ имамо и видљиве резултате које се виде у бројевима, јер имамо за 25 одсто повећану размену трговине између Северне Македоније, Србије и Албаније. А само размена између Србије и Северне Македоније је превазишла 1,1 милијарду евра, а то је највећа трговинска размена у протеклих 18 година. Само прошле године размена две државе је већа за 40 одсто", указао је Ковачевски. 

Сајам се одржава под покровитељством влада Србије, Албаније и Северне Македоније, у оквиру иницијативе Отворени Балкан. Окупиће више од 600 излагача из бројних винарија, дестилерија, гастрономских компанија, из тридесетак земаља – двапут више излагача него прошле године.

Данас је посвећен професионалним купцима и званицама, а од петка до недеље, када се сајам затвара, биће отворен и за грађанство.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво