Читај ми!

Чадеж: Без уласка на јединствено ЕУ тржиште компаније у Србији тешко да могу бити конкурентне

Планом раста, за Западни Балкан је намењено шест милијарди евра од чега су две милијарде евра бесповратна средства, а остало повољни зајмови у наредне три године. Да би се добила средства услов је спровођење реформи, рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре у Привредној комори Србије.

План раста за Западни Балкан резултат је промена у ставу европске администрације због геополитичких и нових економских околности у којима живимо, каже амбасадор Жиофре и напомиње да су иста правила важила и за чланице које су новац добијале такође у складу са реализованим планом реформи.

Део Плана је и идеја да се земље Западног Балкана интегришу у јединствено тржиште Европске уније и пре стицања пуноправног чланства.

"Пре интеграције земаља Западног Балкана у јединствено европско тржиште, волели бисмо да видимо да се оне међусобно економски повежу у складу са европским стандардима. Сама та интеграција подигла би БДП земаља региона за 10 одсто," каже Жиофре.

Укључивање у јединствено европско тржиште земље Западног Балкана траже већ три године.

Председник ПКС Марко Чадеж каже да је то зато што се ради о огромним количинама новца које се сливају у компаније које јесу у ЕУ, а наше компаније остају ту доста занемарене.

"Уколико се тако настави тешко да можемо без уласка у јединствено тржиште да и ми овде у Србији и на Западном Балкану останемо конкурентни," сматра Чадеж.

Једно од главних поглавља битних и за План развоја је поглавље о слободном кретању робе и ту је већ доста учињено на усклађивању квалитета, у такозваном АКА споразуму.

"Нисмо успели да усвојимо зато што смо имали доста проблема око дефинисања капацитета, капацитети који су неопходни за имплементацију тако да ће то бити већ први план или прва тачка за нову Владу," рекла је министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

У извештају Европске комисије су и препоруке о јавним набавкама и у области пореза. Након јунских избора за европски парламент и нов сазив европске Комисије не треба очекивати суштинске промене, а План раста за Западни Балкан свакако остаје.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара