Читај ми!

Ђедовић Хандановић: Србија спремна за зиму, резерве гаса око 700 милиона метара кубних

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да Србија спремно чека предстојећу зиму и да су резерве гаса тренутно на нивоу око 700 милиона метара кубних на складиштима у Србији и Мађарској. Најавила је да ће нафтовод Србија - Мађарска бити изграђен до 2028. године. Шеф Делегације ЕУ Емануеле Жиофре рекао је да Србија може да користи гас као прелазно гориво на путу ка коришћењу потпуно обновљивих извора енергије.

У Београду се одржава Гасни форум Југоисточне Европе, на којем учествује министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић. Она је рекла Србија спремно чека предстојећу зиму и да су резерве гаса тренутно на нивоу око 700 милиона метара кубних на складиштима у Србији и Мађарској. 

"Ово је историјски рекорд и знатно више него што је то било на почетку прошле грејне сезоне, рекла је  министара. 

Најавила је да ће нафтовод Србија-Мађарска бити изграђен до 2028. године. 

"Кренули смо са изградњом нафтовода Србија-Мађарска који је у фази израде техничке документације, а инвеститор ће бити Транснафта. План је да изградња овог нафтовода буде завршена до 2028. године, што ће омогућити транспорт око четири милиона тона нафте", рекла је министарка. 

На томе ће се радити упоредно са проширењем капацитета за складиштење нафте, што је предуслов да повећамо наше обавзне резерве у складу са европском регулативом, рекла је Ђедовић Хандановић. 

Она је рекла да је тај нафтовод до Мађарске важан због диверсификације снабдевања сировом нафтом. 

Ђедовић Хандановић је, говорећи о гасу, рекла да држава планира до 2028. године да изгради и гасоводе са Севереном Македонијом и Румунијом.

Жиофре: Србија може да користи гас као прелазано гориво на путу ка ОИЕ 

Шеф Делегације Европске уније Емануеле Жиофре изјавио је на Гасном форуму да би Србија могла да користи гас као прелазно гориво на путу ка коришћењу потпуно обновљивих извора енергије.

"Србија мора да финализира отварање гасног сектора уз амандмане одговарајућег законодавства и потребно је да унапреди приступ гасној мрежи", рекао је Жиофре.

Како каже, што више имамо актера на том тржишту, то ће бити више користи за потрошаче.

Он је рекао да Србија треба да усвоји и Национални климатски план и да је то кључни документ који ће утемељити пут којим ће се ићи ка декарбонизацији земље и увођењу обновљивих извора енергије.

Гасни форум Југоисточне Европе организује портал Енергија Балкана под покровитељством Министарства рударства и енергетике, а главна тема форума је успешно пословање на путу ка "Нет Зеро економији", с обзиром да гас има кључну улогу у спровођењу зелене енергетске транзиције.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво