Читај ми!

Продужено ограничење повећања пореске основице за паушалце

Влада Србије продужила је примену ограничења повећања пореске основице за паушалце од највише 10 одсто годишње до краја 2025. године, а реч је о мери која је уведена изменом Уредбе о паушалном опорезивању и која сутра ступа на снагу.

Шефица Јединице за предузетништво и иновације НАЛЕД Ирена Ђорђевић истиче да за многе од око 120.000 паушалаца у Србији ово представља олакшање за даље пословање.

"Поздрављамо напоре Министарства финансија за фискално растерећење предузетника паушалаца. Циљ овог ограничења је да им се осигура предвидљивост пословања и стимулише наставак рада у легалним токовима. Ово је посебно значајно у време актуелне кризе и високе инфлације", рекла је Ђорђевић, наводи се у саопштењу НАЛЕД-а.

Додала је да би потенцијалне последице укидања овог ограничења биле затварање предузетничких радњи или бег предузетника паушалаца у сиву зону.

Како се наводи у саопштењу, још једна значајна новина је умањење основице за почетнике у пословању, и то за 50 одсто, док је до сада умањење износило само 20 одсто, а Ђорђевић истиче да је ово значајна подршка која се даје почетницима у пословању.

"За чланове НАЛЕД-а, подршка предузетништву је један од стратешких приоритета, с обзиром да наша асоцијација окупља готово 350 компанија, локалних самоуправа и невладиних организација, а заједно са чланством из цивилног сектора и локалним удружењима представљамо још 22.000 предузетника и малих привредника у Србији", рекла је Ђорђевић.

Напомиње да ограничење од 10 одсто раста неће важити ако предузетник паушалац промени шифру делатности, општину или место на којем је регистрован, осим у случају промене општина унутар истог града.

"Постоји простор за додатно унапређење ових области кроз увођење консолидоване уплате пореза и доприноса на један, уместо на четири уплатна рачуна, омогућавање предузетницима паушалцима који пређу лимит од шест милиона да се определе за режим исплате личне зараде путем апликације Пореске управе, повећање границе прихода коју паушалац може да оствари, а да остане у паушалном режиму опорезивања, као и друге иницијативе о којима вреди разговарати", закључила је Ђорђевић.

Реформа паушала започета је 2019. када је на иницијативу и уз подршку НАЛЕД-а уведена транспарентна формула за обрачун пореских обавеза.

 Коришћењем Калкулатора паушалног пореза и доприноса који је доступан на сајту Пореске управе, предузетници паушалци могу унапред да сазнају висину обавеза. Тада је уведена и достава коначних пореских решења на почетку године, што значи да паушалци више не морају да плаћају аконтационе износе током године и страхују колико ће морати додатно да плате по добијању коначних решења.

Пореска решења се од 2020. године достављају искључиво у електронској форми кроз пореско сандуче на порталу еПорези, за чији приступ је неопходно коришћење квалификованог електронског сертификата.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару