Читај ми!

Изнајмити или купити стан на кредит, стручњаци саветују како да инвестиција не постане ноћна мора

Професор Економског факултета Љубодраг Савић саветује свима који имају дилему да ли да подигну стамбени кредит или да изнајме стан да буду опрезни и да сагледају какве ће бити њихове финансијске могућности у дужем периоду. Људи треба да буду веома опрезни кад доносе такву одлуку јер то може да постане ноћна мора, каже Савић. Консултанткиња за некретнине Катарина Лазаревић ипак сматра да је предност у куповини стана, ако имате услове, јер он остаје у вашем власништву.

Да ли изнајмити стан или купити свој, то питање последње две године мучи многе. Та дилема постојала је увек, али са новонасталим околностима вероватно никада није била већа. С једне стране, подстанарима не иду у прилог астрономске кирије, а потенцијалним купцима поскупљење кредита због раста камата и еурибора, као и све више цене квадрата.

Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да када узимаш кредит, купујеш стан који ће теби остати у власништву, док кад си подстанар плаћаш боравак у том стану, али ти не остаје у власништву.

Консултанткиња за некретнине Катарина Лазаревић рекла је да прави избор између куповине стана на кредит или изнајмљивања зависи, пре свега, од тога да ли онај ко купује стан има сталну плату, односно да ли има сигуран посао и добру плату – то је предуслов за подизање кредита.

"Банке су врло строге, имају одређене нормативе које морају да се поштују код позајмљивања кредита, али ја увек саветујем да се подигне кредит, да се позајми онај износ од 20 одсто за учешће и да се купи стан. Јер, изнајмљивањем, које је сада отприлике 500 евра за врло мали стан, ви ништа не добијате. Кирије ће и за закуп расти, рашће и кирије за отплату кредита, али вама ће стан свакако остати дугорочно", саветује Лазаревићева.

Потенцијални купци ослушкују и одлуке банака о каматним стопама. Јуче је Европска централна банка задржала каматне стопе после 10 узастопних повећања. 

Савић каже да га таква одлука није изненадила, али сматра да је то само психолошки предах, да се мало смире и грађани, и они који узимају кредите, и привреда. Није сигуран да неће бити више повећања каматних стопа.

"Разлог је што је инфлација, која је основни узрок повећања референтних каматних стопа, висока и нема се утисак да ће, иако пада сада у Европи, пада и у Србији, то бити дугорочна тенденција. Све док инфлација прети, а она није само економски феномен, она је и последица догађаја који се сада одигравају у свету. Многи говоре о потенцијалном светском сукобу, а потпуно је јасно да се инфлација највише храни када постоји неизвесност у неком друштву или неким друштвима, а ми живимо у том времену", каже Савић.

Рачуница за куповину стана од 50 квадрата на Вождовцу

Лазаревићева је направила рачуницу за куповину стана на Вождовцу од 50 квадрата.

"Такав стан је око 150.000 евра, чак и више. То је нека нижа цена за стан од 50 квадрата. Зависи да ли је новоградња или староградња. Закуп таквог стана је такође 500-600 евра, па негде и више. Зависи како је опремљен. Али не треба заборавити да је младим људима јако тешко да скупе и 20 одсто учешћа за кредит. То им обично родитељи дају", каже Лазаревићева.

Према њеним речима, поново има интересовања за добијање кредита и то код већих банака, људи иду од банке до банке и гледају да су повољни услови.

Савић је дао савет како да се упореди шта је исплативије – куповина или изнајмљивање.

"Да човек узме кредит на 15 година, има ефективну каматну стопу, израчуна колико га то кошта. Значи, не само онај кредит који је узео, него и камата коју ће да врати, подели са бројем месеци и добије неку рату коју ће плаћати ефективно за тај временски период. И то наравно упореди са станарином коју ће плаћати", истакао је професор Економског факултета.

Али можда и важнија ствар, само да се остане, рекли смо већ код кредита.

"Сада како ствари стоје, тешко можемо очекивати у неком кратком временском периоду да ће бити нижи еурибор. Па онда и нижа каматна стопа. Али најважнија ствар јесте да свако врло озбиљно размисли да ли ће прво имати довољно новца. А чак важније од тога, да ли ће имати посла.  Живимо у једном потпуно неизвесном времену. Да ли људи имају стратегију за то време. Осећам потребу да људе упозорим на ту чињеницу", напоменуо је Савић.

Шта смо научили из претходних криза

Каже да неки олако узимају кредите и наводи пример 2011. године, када су имали драму они који су узимали кредите у "швајцарцима", и каже питање је како би се то решило да није било државе која је интервенисала, а питање је, како каже, да ли је требало.

"Људи треба добро да отворе четворе очи када доносе једну одлуку која је за све људе најлепша ствар, после рођења деце, али после неког времена, то може да постане ноћна мора, колико људи има који су се вратили на село, колико људи има који су продали станове, отишли у неке мале станове", рекао је Савић.

Лазаревићева каже да није реално да ће се цене вратити на старо.

"Цене су се вратиле једним делом, ниже су него што су биле, али далеко од тога да су реалне према нашим примањима. Руса и Украјинаца још има, али опет у незнатом броју. Они само дођу и прођу, не задржавају се дуго, али чињенице су да су они најбољи закупци, јер они плаћају много више него што је тржишна вредност", каже Лазаревићева.

Осврнули су се на економску кризу 2008. године, а Савић наводи да из ње нисмо ништа научили.

"Људи морају бити максимално опрезни. Ја стицајем околности, мењам аутомобил ових дана. И мислим да понешто знам о тој проблематици. Потпуно сам збуњен. Нигде више не постоје прихватљиви кредити. Упоређујем то са ценом неког аутомобила који се купио пре 7-8 година, када је било неупоредиво повољније него сада. Сада су сви кредити неповољни. Имате динарску фиксну рату, али је ефективна стопа за ауто-кредит 9,4 одсто. Ви дате на кредит од 10.000 евра, 3.500 за камату. Исто је и са стамбеним кредитима. То су мање-више исти кредити. Кредити за станове су мало повољнији, али у суштини кредити су неповољни", навео је сопствени пример и дилеме око кредита за аутомобил.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије