Читај ми!

Мали са делегацијом ММФ: Ефекти свега што смо урадили су огромни

Министар финансија Синиша Мали састао се са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи  Донал Мекгетиган поводом другог разматрања стендбај аранжмана који је Србији одобрен у децембру прошле године, саопштило је Министарство финансија.

Синиша Мали је представио досадашње економске резултате Србије, напредак договорених реформи те информисао делегацију да је буџет Републике Србије за 2024. спреман и да данас почиње расправа у Скупштини о овом закону.

"Србију очекује усвајање буџета за наредну годину. У буџету нема никаквих изненађења, на трагу смо политике коју смо до сада спроводили", рекао је Мали на састанку у Министарству финансија.

Министар Мали је истакао и да је недавни састанак са замеником директора ММФ-а у Маракешу Бо Лијем био добар те да је Србија и у Мароку представила своје економске перформансе.

"Ликвидни смо и на добром смо путу, редовно испуњавамо све своје обавезе. У даљим реформама кључна остаје енергетика и реструктурирање ЕПС-а, али реформишемо и пореску администрацију и држимо се свих фискалних правила. Ефекти свега што смо урадили су огромни", рекао је Мали и закључио да је аранжман из предострожности добар за Србију, која се добро бори са ефектима светске кризе.

Мекгетиган: Евидентан напредак Србије

Донал Мекгетиган, који предводи делегацију Међународног монетарног фонда, оценио је да је евидентан напредак Србије.

"Разговори око буџета су били врло успешни и завршени су у јако кратком року и то смо заједнички потврдили. Сви структурни циљеви које смо имали у програму до сада су испуњени, Србија је на тај начин на правом путу у смислу испуњења свих договорених циљева и обавеза у оквиру актуелног аранжмана", поручио је Мекгетиган.

Похвалио је и систем "Искра", централни информациони систем обрачуна зарада свих запослених у јавном сектору у који ће за два месеца, како је нагласио министар финансија Мали, бити укључено 296.000 људи, те да ће заједнички радити на наставку даље имплементације система који уводи ред у овај сегмент.

Мисија Монетарног фонда у Србији започела је 19. октобра и трајаће до 31. октобра. Србији је ова међународна финансијска институција крајем прошле године одобрила двогодишњи стендбај аранжман вредности око 2,4 милијарде евра. Аранжман је подршка договореном економском програму Србије.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво