Читај ми!

Двадесет година лизинга у Србији – од аутомобила и камиона до соларних панела и светле будућности

Прошло је 20 година од када се лизинг појавио у Србији. У том периоду, у привреду је путем лизинга инвестирано више од осам милијарди евра. Према подацима за 2022. годину, свако треће новопродато возило је финансирано путем лизинга. Борис Стевић из Асоцијације лизинг компанија Србије каже да је за 20 година потписано око 250.00 уговора и да су у највећем броју финансирана путничка возила, али и да су доласком зелене агенде лизинг компаније почеле да финансирају соларне панеле.

Борис Стевић из Асоцијације лизинг компанија Србије каже за РТС да се лизинг углавном везује за финансирање путничких возила.

"Међутим, имамо и комерцијална возила у великом проценту – око 35 одсто учешћа у укупној продукцији су комерцијална возила. Финансирана су разна доставна возила, камиони, градски и туристички аутобуси", наводи Стевић.

Истиче да је прошле године велика набавка аутобуса за Град Београд финансирана путем лизинга, а да се ове године очекују и електрични аутобуси, који ће се појавити на улицама Београда и који су такође финансирани путем лизинга.

"Поред тога, лизинг је финансирао и машине и опрему – од грађевинске механизације, пољопривредне механизације и разноразне процесне опреме", наводи Стевић.

Напомиње да су доласком зелене агенде и зелене енергије лизинг компаније почеле да раде и финансирање соларних панела, у чему Србија прати светске и европске трендове.

"Оснивачи већине лизинг компанија које послују у Србији су из Европске уније, тако да је нама имплементација тих политика императив и обавезали смо се да имамо одређени део зеленог портфолија, тако да мислим да ће лизинг компаније ове године већ финансирати 20 милиона евра електричних аутомобила, аутобуса и лаких комерцијалних возила", наводи Стевић.

Лизинг погодан за финансирање раста малих и средњих предузећа

На питање колико је лизинг данас значајан за привреду и државу, Стевић каже да је лизинг производ путем којег се финансирају основна средства и да се најчешће финансирају мала и средња предузећа.

"Ако узмете да долазе нове технологије које се морају занављати да би привреда била у трендовима, да би превозници занављали возне паркове, неко то треба да исфинансира. Лизинг компаније су управо ту да исфинансирају мала и средња предузећа", истиче Стевић.

Објашњава да лизинг компаније не захтевају додатне колатерале и да су власници предмета који се финансира све до исплате последње рате.

"Лизинг је препознат као производ који је веома погодан за финансирање раста малих и средњих предузећа", наглашава Стевић.

Светла будућност лизинга

Стевић каже да су пројекције за будућност да се следеће године достигне милијарда у финансијском лизингу.

"Очекујемо да ове године завршимо на око 800 милиона евра и ако се настави овај тренд раста, који је био 19 процената у односу на прошлу годину, ми ћемо достићи ту милијарду у новој продукцији", најављује Стевић.

Што се тиче дигитализације, каже да су пројекције да ће у наредне две до три године имати две трећине дигитално потписаних уговора.

"Видим светлу будућност за лизинг. Лизинг је у Србији још увек на доста нижем нивоу у поређењу са другим европским земљама и земљама у региону, тако да постоји простор за раст", наглашава Стевић.

Истиче да, пре свега, треба да се ради на дигитализацији.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара