Читај ми!

Петља у облику детелине и мост дуг 1300 метара – како ће изгледати деоница ауто-пута Рума–Шабац

У суботу се отвара ауто-пут Рума–Шабац, најзначајнија инфраструктурна инвестиција која спаја Срем и Мачву и уједно је најкраћа саобраћајна веза између Новог Сада и Београда са овим делом западне Србије и Републиком Српском. Деоницу чини ауто-пут кроз сремску равницу и нови мост на Сави код Шапца.

До сада је 600.000 становника са обе стране Саве спајао магистрални пут и сталне гужве, убудуће ће се новом трасом од Руме до Шапца стизати за 15 минута.

Почетак у Срему, нова петља у облику детелине и укрштање са постојећим ауто путем Е-70, наплатна рампа и 22 километра савремене саобраћајнице. Са бржим протоком и људи и робе у Руми, уз наставак привредног и туристичког, очекују и демографски просперитет.

"Стопа незапослености у Руми је испод пет одсто, ми немамо више незапослених, из тог разлога долазиће људи из других крајева Србије овде да живе и да раде. Ми у Руми имамо бесплатан вртић, бесплатне уџбенике за наше основце, имамо многе бенефите што се тиче социјалног живота у Руми", истиче председница Општине Александра Ћирић.

Олакшање очекују и у селима кроз која дневно прође и до 20.000 возила. Уместо кроз насеља камиони ће ићи кроз атаре Јарка, Хртковаца, Платичева и Кленка. Излаз и укључење на ауто-пут је уз бочну рампу на петљи код Хртковаца.

Челична ограда дуга 116 километара

Само у насип за ауто-пут утрошено је два и по милиона метара кубних материјала, а на траси је уграђено 130.000 кубних метара бетона и 300.000 тона асфалта. Челична заштитна ограда дуга је 116 километара. Завршница ауто-пута уз наплатну рампу и најзахтевнији део пројекта – нови мост преко Саве код Шапца дуг 1.300 метара.

"Сама најава изградње ауто-пута довела је до велике продаје земљишта, 117 хектара је продато у индустријској зони, 32 нова инвеститора зидају своје фабрике, неки су завршили и примили нове раднике, али оно што је најважније, интересовање са доласком ауто-пута је још веће и ми се надамо да ће у наредном периоду оних 400 хектара које имамо да понудимо инвеститорима бити заузето и да ће Шабац постати чвориште западне Србије што се тиче индустрије и привредног развоја читаве Србије", рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Индустријске зоне Руме и Шапца су спојене, са завршетком брзе саобраћајнице кроз Мачву и Подриње наредне године и до Лознице и границе на Дрини стизаће се знатно брже.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије