ММФ: Српска економија ће порасти за два одсто, светска за три, Немачка у минусу – шта се очекује следеће године

Економија Србије ће ове године порасти за два одсто, а следеће године за три, прогнизира ММФ. Светски раст ће ове године успорити на три одсто, а еврозона на 0,7. Немачка економија ће забележити пад од 0,5 процената.

Како је наведено у прогнози објављеној на сајту Међународног монетарног фонда, српска економија ће ове године порасти за два одсто, а следеће године ће убрзати раст на три одсто.

Еврозона ће ове године, очекује ММФ, забележити раст БДП-а од 0,7 одсто, а у 2024. години ће то бити 1,2 одсто.

Немачка економија ће ове године забележити пад БДП-а од 0,5 одсто, а следеће године раст од 0,9 одсто.

Према прогнози ММФ-а, економија САД ће ове године забележити економски раст од 2,1 одсто, исто као лане, али у 2024. години ће раст БДП успорити на 1,5 одсто.

Економски раст Индије ће ове и следеће године бити 6,3 одсто, а Кина ће након раста БДП-а за пет одсто ове године успорити на 4,2 одсто у 2024. години.

Светски економски раст ће успорити са 3,5 одсто из прошле године на три одсто у 2023. години и на 2,9 одсто следеће године, наводи се у прогнози Међународног монетарног фонда.

Очекује да ће развијене економије успорити свој привредни раст са 2,6 одсто у 2022. на 1,5 одсто у 2023. и 1,4 одсто у 2024. години, када се осете ефекти пооштравање монетарне политике.

ММФ прогнозира да ће економски пад на тржиштима и економијама у развоју бити знатно мањи, са 4,1 одсто у 2022. години на четири одсто у 2023. и 2024. години.

Привредна активност и даље испод нивоа пре пандемије

Како се истиче, глобални економски опоравак од пандемије вируса корона у свету је слаб и неуједначен, са значајним регионалним разликама, а привредна активност се и даље налази испод нивоа пре пандемије.

Узроци спорог опоравка су вишеструки, од дугорочних последица пандемије, рата у Украјини и геоекономске фрагментације, до узрока цикличне природе, као што су ефекти пооштравања монетарне политике или екстремне временске прилике, навео је ММФ.

Глобална стопа инфлације ће пасти са 8,7 одсто у 2022. години на 6,9 одсто у 2023. години и на 5,8 одсто у 2024. години, али она се у већини случајева неће вратити у жељене оквире до краја 2025. године, навео је ММФ.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара