Момировић: Радимо на томе да боље цене стигну у најсиромашније градове

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је у емисији "Око" да је акцијом "Боља цена" практично покривено 85 одсто територије Србије, али да се још увек ради на укључивању неких локација које немају велике трговинске ланце. Момировић каже да се Влада Србије већ месецима труди да обузда инфлацију и тврди да у томе успева. Наглашава да не могу све цене да се ограниче јер би довело до несташице производа.

Тачно три среде након што је био у набавци са министром финансија Синишом Малим, чиме је званично почела акција "Боља цена" која, како је рекао, има за циљ да заштити најугроженије слојеве становништва, Томислав Момировић каже за РТС да је то свеобухватна акција која покривено 85 одсто територије Србије.

"Заједно смо успели да сортирамо 35 група производа. Практично је покривено 85 одсто територије Србије. Више од 2.500 објеката укључено је у акцију", навео је Момировић.

Истиче да још увек раде на неким локацијама које немају велике трговинске ланце.

"Нека од тих места још увек немају доступност акције. Преговарамо како бисмо и њих укључили. Нека места смо већ укључили. То је процес", истакао је Момировић.

Напомиње да људи морају да разумеју да интервенција државе има своја ограничења.

"Ми смо покушали да на најбољи могући начин омогућимо за најшири круг људи реално снижење. Сви су се, наравно, фокусирали на паризер и мени је драго због тога јер смо привукли пажњу, али није то суштина. Суштина је да је укључен и детерџент и дечји шампон и сир и јогурт и још 33 различита производа", нагласио је Момировић.

"Све приватне компаније желе да максимизирају профит - то је постулат бизниса"

О "економији похлепе", о којој се већ дуго прича у свету, али и о чињеници да се на домаћем терену заправо не зна ко је "запалио цене", Момировић каже да све приватне компаније желе да максимизирају профит.

"То је једноставно постулат приватног бизниса. Ако мислимо да другачије ствари функционишу било где у свету, варамо се. Ми живимо у околностима високе инфлације, ми живимо у околностима непосредне ратне опасности. Две највеће земље у Европи су у рату, то је генерисало високу инфлацију. Пре свега се она огледала у високим ценама енергената, што се прелило на високе цене намирница", објаснио је Момировић.

Истиче да се Влада Србије већ месецима труди да обузда инфлацију и тврди да у томе успева.

"Ако се сетите, у марту је она била 16,5 одсто, у септембру је била 11,5 одсто и она полако пада. Очекујемо да буде осам одсто", рекао је Момировић.

"Не можемо да ограничимо све цене производа"

На питање како је могуће да баш у Украјини, у којој букти рат и којој су покидани ланци снабдевања, инфлација буде нижа него у Србији, Момировић каже да не може да се пореди земља која је у рату и која има све инструменте вођења економске политике, које захтева ратно стање, са Србијом која има отворено тржиште.

"Ми не можемо да ограничимо све цене производа. Једноставно, то би довело до онога што смо имали пре 20 и 30 година - да имате ниске цене, а у реалности тих производа нема. Ми морамо да се држимо правила која постоје у тржишној економији и ми то радимо. Једино на тај начин можемо да подигнемо нашу привреду, да подигнемо плате и пензије, што мислим да смо заиста успели у претходном периоду", рекао је Момировић.

Цео разговор Анице Телесковић са министром Томиславом Момировићем у емисији "Око" погледајте у видео-снимку на почетку текста.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара