Читај ми!

Мали: Од сутра пензије веће за 5,5 одсто, почиње примена пензионерских картица

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да сутрашњи 1. октобар, Међународни дан старих, доноси две лепе вести за пензионере у Србији, пензије ће бити веће за 5,5 одсто, а почиње и примена пензионерских картица, које ће најстаријима донети бројне погодности при плаћању робе и услуга.

Синиша Мали је, након потписивања споразума између Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) и Банке Поштанска штедионица, која се укључила у ову акцију, рекао да се до сада за картицу пријавило 920.000 пензионера, а да се у пројекат укључило више од 650 фирми и институција.

"Осим великог броја малопродајних ланаца укључио се велики број здравствених установа, НИС, Путеви Србије са умањењем путарина за најстарије", рекао је Мали.

Директор Фонда ПИО Реља Огњеновић истакао је да се наставља са ширењем тима пензионерске картице и додао да је она један од начина којим држава показује да јој је брига о пензионерима приоритет.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица рекао је да преко текућих рачуна код ове банке пензију прима 664.000 пензионера и навео да пензионерима који имају пензионерску картицу и отворе текући рачун код ове банке у првих шест месеци неће бити наплаћивана накнада за вођење рачуна.

Наводећи које ће још погодности омогућавати пензионерска картица, рекао је да ће они који картицу имају моћи и да располажу пензијом до седам дана пре званичног дана уплате.

Биће им ниже и накнаде за вођење текућих рачуна.

Израда буџета у завршној фази

Израда буџета за следећу годину је у завршној фази и он ће се врло брзо наћи пред посланицима у Скупштини Србије, изјавио је Мали и навео да ће окосница буџета бити животни стандард грађана.

"Новим буџетом ће бити обезбеђен новац за веће плате у јавном сектору за најмање 10 одсто од 1. јануара следеће године, као и пензије веће за 14,8 одсто. Буџет ће бити и развојни и позитиван, у смислу да ће нам и даље расти приходи и бруто домаћи производ", рекао је министар.

Додао је да се неће стати ни са једним великим инфраструктурним пројектом, као ни са улагањем у пољопривреду, лечењем ретких болести, изградњом домова здравља, болница, школа.

"Радићемо то упркос кризи у свету, где је осим Немачке још пет земаља Европске уније ушло у рецесију и перформансе им падају, а ми и даље имамо раст БДП-а. Очекујемо да раст ове године буде између два и два и по одсто, а следеће године још већи, како се инфлација буде смањивала и ситуација стабилизовала", рекао је Мали.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару