Читај ми!

Влада усвојила закључак о попустима за струју

Влада Србије усвојила је Закључак којим се даје препорука "Електропривреди Србије" да и наредне зиме обрачунава попусте купцима који су на гарантованом снабдевању и да тај попуст важи од октобарских рачуна 2023. године, закључно са рачуном за март 2024. године.

Закључком Владе, усвојеним на данашњој седници, препоручује се "Електропривреди Србије" Београд да купцима из групе "домаћинство", на гарантованом снабдевању, обрачуна попуст на обрачун за електричну енергију уколико умање потрошњу односу на исти месец у претходне две године у којем је остварена већа потрошња, саопштила је Влада.

За уштеде енергије од пет до 15 одсто обрачунаваће се попуст од 20 одсто, а за потрошњу од 15 до 20 одсто попуст је 25 одсто. Грађани који смање потрошњу струје између 20 и 25 одсто, моћи ће да рачунају на попуст од 30 одсто, док ће они који уштеде између 25 и 30 одсто енергије остварити попуст од 35 одсто. Највећи попуст, од 40 одсто, имаће домаћинства која потрошњу електричне енергије смање за више од 30 одсто.

Како је наведено у Закључку, од октобра прошле до марта ове године, код купаца у групи "домаћинство" смањена је потрошња за око 607 гигават-часова y односу на исти период претходне године, при чему је укупно смањење потрошње струје било за око 1.335 гигават-часова.

"Зато је Влада препоручила ЕПС-у да и ове зимске сезоне примени исту меру, с тим да се повећа обухват купаца на које мере делују", наводи се у саопштењу.

Зајам за изградњу БИО-4 Кампуса

Чланови Владе усвојили су и Предлог закона о потврђивању оквирног споразума о зајму LD 2147 (2023) између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије – пројектни зајам за изградњу БИО-4 Кампуса.

"Изградња тог кампуса треба да омогући изградњу и опремање више објеката и реализацију модерних, технолошких, научно и друштвено иновативних институција, затим приступачну здравствену заштиту кроз научни напредак у здравству захваљујући примени иновативних технолоrија и процедура у дијагностици и лечењу. Поред тога, дугорочни развој здравства у Србији биће олакшан, јер ћe се савремени дијагностички тестови обављати локално, што ћe донети и значајне уштеде за државу. Такође, БИО4 Кампус ћe отворити могућности за више висококвалитетних и специјализованих, стручних послова у земљи", пише у саопштењу.

Програм управљања муљем у Србији

На седници је усвојен Програм управљања муљем у Републици Србији за период од 2023. до 2032. године.

"Циљ овог значајног планског документа који се први пут усваја у Србији, јесте успостављање безбедног, одрживог и исплативог система управљања муљем из постројења за пречишћавање комуналних отпадних вода. Према овом документу, решавање питања управљања муљем биће у складу са принципима циркуларне економије, као и са регулативом ЕУ, а циљ је да се у дужем временском периоду осигура коришћење муља као ресурса. То је посебно важно имајући у виду да се очекује повећање количина муља на целој територији Србије", истиче Влада.

Кредити за произвођаче малина и вишања

На седници је усвојен измењен Закључак о сагласности да Банка Поштанска штедионица а. д. Београд, правним лицима и предузетницима регистрованим у Агенцији за привредне регистре, чија је пословна активност везана за складиштење малине и вишње, а који имају хладњаче уписане у Централни регистар објеката, одобри кредите за измирење обавеза према произвођачима малине и/или вишње и то за род 2022. године до 31. децембра ове године.

"Овај Закључак је донет с обзиром на то да је због тешкоћа у пласману малине и вишње рода 2022. године, односно великих количина ускладиштене робе која није нашла пут до својих купаца, угрожено пословање правних лица и предузетника који складиште то воће и због тога је предложено продужење рока до када банка може да одобри кредит корисницима који се налазе у финансијским потешкоћама изазваним поремећајима на тржишту", саопштила је Влада.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво