Читај ми!

Поруке из Пекинга – како да транспорт учинимо доступним свима

У Пекингу су стручњаци за саобраћај из целог света. На Глобалном форуму одрживог транспорта, под покровитељством Уједињених нација, траже решења за глобални проблем трнспорта, разговарају о иновацијама и укључивању зелене енергије.

Тема дводневног форума – решења за одрживи транспорт, укључујући рурални и урбани саобраћај, јавни превоз, везе одрживог транспорта са климатским променама и енергетиком, безбедност на путевима.

"Транспорт је важан за квалитет живота и развој. Кина је велика земља која жели да се повеже са другим земљама, јер је глобално повезивање потенцијал за економску стабилност, продуктивност и бољу будућност цивилизације", каже Ли Ћанг, премијер Кине.

"И поред настојања да се повећа број електричних аутомобила, глобалне електрификације и преласка на обновљиве енергије, то није довољно. До 2050. морамо да се суочимо са изазовима и да створимо платформу да транспорт учинимо доступним свима", каже Ли Јунхуа, подсекретар Генералне скупштине УН за економске и друштвене односе.

Градња пруга за велике брзине, мостова, аеродрома – главни су пројекти на путу ка одрживом транспорту. На иницијативу Кине најављено је оснивање Глобалне алијансе.

Истовремено, у Пекингу се одржава Међународна изложба транспортне технологије и опреме. На маргинама Форума, српски министар саобраћаја састао се са колегама из Уједињених Арапских Емирата, Азербејџана, Шри Ланке, Саудијске Арабије.

"Ако желимо да смањимо број возила морамо да градимо више пруга, морамо да учинимо јавни превоз доступнијим људима јер се у том случају неће користити аутомобили", каже министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Само заједничким радом и унапређењем технологије могу да се остваре задати циљеви, да би се унапредио саобраћај и очувала животна средина.

понедељак, 11. децембар 2023.
12° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу