Читај ми!

Танасковић: Пчеларима од следеће године субвенције 1.000 динара по кошници

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић отворила је Шести пчеларски сајам југоисточног Балкана ”Отворени Балкан” у Врању и најавила да ће пчелари од 2024. године добијати субвенције 1.000 динара по кошници.

Министарка Танасковић додала је да ће наредне године давања по кошници бити увећана за 25 одсто, саопштило је ресорно министарство.

"Износ подстицајних средстава по кошници пчела у 2023. години износио је 800 динара, а они пчелари који су у систему органске производње добијају и додатни износ подстицаја од 40 одсто“, подсетила је Танасковићева.

Осим подстицаја по кошници, додала је, пчелари су у могућности да користе и подстицаје за набавку нових машина и опреме, набавку пчелињих матица, као и за инвестиције у прераду и маркетинг пчелињих производа.

"Пчеларство представља малу, али изузетно атрактивну пољопривредну делатност, која последњих година почиње да се тржишно престројава и прихвата услове које прописује ЕУ“, нагласила је Танасковић у Врању.

Указала је да је мед у перспективи велика извозна шанса Србије, јер је читава земља погодна за развој пчеларства, а препознавши значај развоја пчеларства у Србији, министарство је обезбедило бројне подстицаје за пчеларе.

У сектору пчеларства је циљ наставак повећања извоза, пре свега на захтевно ЕУ тржиште, али и на тржишта других земаља, као и боље позиционирање наших произвођача на међународном тржишту и повећање њихове препознатљивости, указала је Танасковићева.

"За реализацију ових циљева пчелари ће и у наредном временском периоду имати безрезервну подршку Министарства, па тако тренутно радимо на усаглашавању сертификата за извоз меда у Алжир, Бахреин, САД и Израел. Такође, израђен је и модел сертификата за извоз на тржиште Саудијске Арабије“, рекла је Танасковићева, подсетивши да је недавно потписан протокол за извоз меда у Кину, а већ имамо усаглашене сертификате са свим државама ЕУ, Канадом, Либијом, Русијом…

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара