Читај ми!

Робна размена Србије и Француске до краја године могла би да премаши две милијарде евра

Више споразума, између осталог Финансијског протокола о аутоматизацији управљања електродистрибутивном мрежом, били су добар увод за разговоре српских и француских привредника. То су представници двадесетак високо-технолошких компанија из Француске.

У послу су Србија и Француска стари познаници. Тренутно, управо са француским компанијама се реализују неки од највећих пројеката јавно-приватног партнерства попут депоније Винча, аеродрома и београдског метроа.

"Ја сам сигуран да ће у Београду бити изграђен поуздан метро. Ми ћемо донети најновију технологију и ту ћемо укључити и српске компаније и српске раднике“, истакао је Кристоф Пети, председник пословног савета Француска-Србија - МЕДЕФ.

У првих шест месеци ове године робна размена између Француске и Србије је достигла 920 милиона евра са реалним очекивањем да до краја године премаши две милијарде евра.

Француска је треће тржиште у Европској унији за српске производе пре свега воће и поврће, али су нам важан партнер и за ИТ индустрију и металски комплекс.

"Технологије које француске компаније поседују у аутомобилској или у авио индустрији или у војној индустрији указује на њихов и даље глобални технолошки значај и због тога ус оне радо виђени партнери", наводи Михаило Весовић, директор Сектора ПКС-а за стратешке анализе.

Преко 70 посто француских инвестиција на Западном Балкану је управо у Србији. То значи око 130 француских компанија од чега је половина производних.

Поред аутомобилске индустрије ту је и “Шнајдеров“ развојни центар у Новом Саду који запошљава 1.000 инжењера.

“Све француске фирме које су дошле овде су и остале. Ове најпознатије две инвестиције јавно-приватна партнерства аеродром Београд и третман отпада у Винчи су пројекти који су у старту потписани на дугорочни период на 25 и 30 година, тако да види се да су то предузећа која овде желе да остану“, указује Сања Иванић, генерална директорка Француско-црпске привредне коморе.

Већ следеће недеље у Тирани биће потписан уговор о дугорочној сарадњи између МЕДЕФ-а и Комора западног Балкана.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу