Читај ми!

Колико ће бити већи рачуни за гас, открива Душан Бајатовић

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да све оне који се греју на гас очекује поскупљење, али да је суштина да оно неће бити веће од 10 одсто. Киловат-сат гаса коштаће 4,54 динара, односно са ПДВ-ом – 5,02 динара. Да прерачунамо то сад на децембарску просечну фактуру и да поделимо у две категорије, рецимо 2.100 киловат-сати гаса, где је око 200 метара кубних повећање ће бити негде 847 динара, а ако је 400 кубика, биће нешто више од 1.600 динара у зависности од тога колико потрошите, каже Бајатовић.

Гас ће од новембра бити скупљи 10 посто. Агенција за енергетику дала је сагласност за поскупљење гаса за јавно снабдевање па ће киловат-сат коштати 4,54 динара, односно са ПДВ-ом 5,02 динара.

 Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да они који се греју на гас могу очекивати скупље рачуне за око 850 динара.

"Да прерачунамо то сад на децембарску просечну фактуру и да поделимо у две категорије, рецимо за 2.100 киловат-сати гаса, где ће за око 200 метара кубних повећање бити негде 847 динара, а ако је 400 кубика, биће нешто више од 1.600 динара у зависности од тога колико потрошите“, каже Бајатовић.

Према његовим речима, суштина је да поскупљење неће бити веће од 10 одсто.

"Одлука је донесена и она ће се примењивати од 1. новембра. На тај начин смо померили, да кажем, практично рачуне, односно ово поскупљење у идућу годину“, напоменуо је Бајатовић.

Директор “Србијагаса“ каже да је 95 долара барел нафте, а Србија има нафтну формулу.

"На тржишту се сада може наћи гас негде од 42 до 55 евра по мегавату. Односно, 550 долара плус транспорт или 450 долара плус транспорт. Када бисте ви то превели на наше цене, ово поскупљење је морало да буде веће“, сматра Бајатовић.

Према његовим речима, Србија има и даље најповољнију цену гаса у Европи.

"Из буџета пара нема. И ту је једина мера ММФ-а и Светске банке. И то смо прихватили у овом буџету где је урађен баланс. Значи, нема више пара за социјалну политику“, напоменуо је Бајатовић и додао да смо ми и даље најповољнији у Европи. "Ја то могу одговорно рећи. Ми морамо да купимо још 500 милиона метара кубних гаса, најмање“, додао је директор "Србијагаса".

Рекао је да је део кредита те компаније враћен.

"Смањићемо задужење 'Србијагаса' са 750 милиона, рецимо на 400, и претпостављам да ћемо моћи да интервенишемо, да нађемо неке реалне, комерцијалне кредите без гаранције државе, јер нису предвиђени у буџету. Ми мислимо да ће ова цена важити цео наредни квартал идуће године“, каже Бајатовић.

Говорећи о складишту Банатски двор, каже да је потпуно пуно.

У овом моменту, највећи проблем у ствари нису количине гаса, чак ни његова цела. Највећи проблем је што нема места на транспортном систему“, каже Бајатовић.

Оценио је да је Србија безбедна што се тиче гаса без обзира на све опасности.

"Гас је најјефтинији, а верујте ми, врло смо безбедни у односу на све опасности које су пред нама што се тиче гаса. А и ценовно ће бити добро. Биће прилагођено томе да може да га плати сваки корисник“, рекао је Бајатовић.

Цео разговор са Душаном Бајатовићем можете погледати у видеу на почетку текста.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво