Читај ми!

Јапанци заинтересовани за изградњу хидроелектране "Бистрица"

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је у Токију са вишим извршним потпредседником Јапанске агенције за међународну сарадњу Ђунићијем Јамадом о продубљивању сарадње са овом институцијом и сарадњи на новим пројектима у области енергетике, пре свега, подршци за изградњу реверзибилне хидроелектране "Бистрица".

Како каже, јапанска технологија је међу најраспрострањенијим у свету када су таква постројења у питању и ми од јапанских партнера можемо доста да научимо када је реч о технологији, преносу знања и техничким решењима.

"Разговора је било и о изградњи реверзибилне хидроелектране Бистрица, која ће бити прва реверзибилна хидроелектрана коју градимо после 30 година и највећи нови енергетски капацитет, више од 650 мегавата, који ће коштати близу милијарду евра. Још увек се ради процена и студија изводљивости, која треба заправо да нам покаже који су то трошкови”, изјавила је Ђедовић Хандановић за Танјуг.

Једна од тема разговора била је и Термоелектрана Никола Тесла у Обреновцу. "Веома сам задовољна. Састали смо се са извршним потпредседником Јапанске међународне агенције за сарадњу господином Јамадом и причали смо о дугогодишњој кооперацији која ће се успешно завршити почетком следеће године завршетком пројекта одсумпоравања на ТЕНТ-у А, у Термоелектрани Никола Тесла. То је био један веома важан завршетак сарадње на овом пројекту којим је ЈИЦА (Јапанске агенције за међународну сарадњу) задовољна, самим тим и јапанска влада", изјавила је она.

Министарка је подсетила да је Јапан наш изузетно важан партнер, присутан у Србији више од 20 година кроз донације, али и кроз финансирање пројеката.

недеља, 24. септембар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"