Читај ми!

Цене маслиновог уља обарају рекорде, решења ни на видику

Услед великих суша, земље које су највећи произвођачи маслиновог уља, смањиле су залихе. То је довело до рекордног скока цена маслиновог уља. Све су чешће и крађе.

Цена маслиновог уља обара све рекорде. Глобална цена тог уља порасла је на 8.900 долара по тони у септембру, подстакнута "екстремно сушним временом" на Медитерану, наводи се у новом извештају Министарства пољопривреде САД.

Додају и да је просечна цена маслиновог уља још у августу била за 130 одсто већа у односу на исти месец прошле године, преноси Си-Ен-Би-Си.

Шпанија, која је највећи светски произвођач и извозник маслиновог уља, месецима је погођена интензивном сушом, а ово лето је било треће најтоплије у историји те земље.

Према подацима компаније "Минтек", производња маслиновог уља у Шпанији је у протеклој сезони пала је на око 610.000 тона, што је пад од више од 50 одсто у поређењу са уобичајених 1,3 до 1,5 милиона тона.

Цене маслиновог уља у шпанској Андалузији скочиле су у септембру на 8,45 евра по литру, што је за 111 одсто више него у истом месецу лане, а то је подстакло и крађе овог "течног злата".

Крајем августа из једне шпанске компаније украдено је више од 50.000 литара екстра девичанског маслиновог уља. Вредност украдене робе је више од 420.000 евра, или око 450.000 долара.

Аналитичаре брине и то што се не назире решење ове кризе, будући да су сушом погођене и Грчка и Италија.

"Производња маслиновог уља је због суше смањена и у другим земљама као што су Грчка и Италија, што повећава забринутост", рекао је аналитичар.

Грчка је други, а Италија трећи највећи светски произвођач маслиновог уља.

Стање додатно компликује одлука Турске да обустави извоз на велико маслиновог уља до 1. новембра.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије