Читај ми!

"Зелени" заокрет у Србији – улагања у ветар и сунце премашују милијарду евра

Са нових 700 мегавата из енергије ветра и сунца, Србија ће у наредне три године удвостручити капацитете обновљиве енергије. Зелене инвестиције, од преко милијарду евра, донела је прва аукција коју је наша земља организовала за капацитете обновљиве енергије.

Србија већ има осам ветропаркова, а прво надметање страних и домаћих инвеститора за тржишне премије покренуће градњу још девет електрана које ће производити струју из ветра и сунца. То земљи доноси енергетску незвисност, а на аукцији је постигнута и повољна цена струје.

"Ми смо врло задовољни првом аукцијом у Србији, била је највећа у региону и то су одлични, зрели пројекти. Што се тиче цена, свакако је била конкуренција, било је понуда испод пројектоване цене што је сјајан знак", каже Матео Коланђени, регионални директор ЕБРД-а за Западни Балкан.

"Надметањем инвеститора постигнута цена готово двоструко је нижа од тренутне тржишне, што ће значити додатне приходе за наш енергетски систем. А грађани ће имати више чистијих извора енергије, здравију животну средину и мање емисије CO2. Успешно спроведене аукције су најбољи позив за друге заинтересоване инвеститоре да искористе потенцијал који постоји у Србији и буду део великог инвестиционог циклуса у области енергтике", рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике. 

Најважније је што је и ЕПС-у одлучан да убрза започете зелене пројекте – ветропарк и соларну електрану у Костолцу, а приоритет земље је изградња хидролектране Бистрица. 

"Бистрица снаге 680 мегавата представља један од најважнијих у нашој новијој историји. Ова реверзибилна хидролектрана омогућиће баласирање и стабилност електроенергетског система, не само Србије већ и региона", каже Душан Живковић, генерални директор ЕПС-а. 

У "Удружењу обновљиве извора енергије Србије" подсећају да су прву аукцију обележиле инвестиције у ветар, док је интересовање за градњу великих соларних електрана мање. Очекује се да наредне аукције и то промене.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара