Читај ми!

Момировић: Изаберите производе с "бољом ценом", циљ је да буду најниже у Европи

Од среде ће цене 20 производа у свим трговинским ланцима бити знатно ниже. Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић позива грађане да искористе ову акцију која ће трајати до Нове године и да изаберу артикле с натписом "боље цене". Посебно истиче да је циљ да те цене буду најниже или међу најнижим у Европи.

Трговци, произвођачи и представници државе постигли су споразум о снижавању маржи, што значи и снижавање цена одређених производа у продавницама. Председник Србије најавио је да ће већ од наредне среде 20 производа у свим трговинским ланцима бити знатно снижено.

 "Сви смо заједничким напорима сагледали да постоји проблем, да је стандард наших грађана угрожен и да морамо да направимо један искорак како бисмо обезбедили људима, макар за ове производе, ниже цене. Када кажем ниже цене, наш циљ је да те цене буду најниже или међу најнижим у Европи. Уопште се не ради о неколико производа. Ради се о 20 производа", истиче Томислав Момировић.

Реч је, како наводи, о млеку, јогурту, сиру белом у кришки, јабукама, кромпиру, тестенини, пилећем месу у трупу, салами у омоту, безалкохолном пиву, соковима, кафи, храни за бебе, шампону и купки за бебе, дечјим пеленама, шампону и купки за одрасле, тоалет папиру, хигијенским улошцима, детерџенту за прање судова и детерџенту за прање веша.

Колико ће коштати производи

Министар објашњава да ће јогурт који је коштао око 150 динара, од среде бити 105, док ће цена дечјег шампона од 200 милилитара, која је, у једном трговинском ланцу 107 динара, сада износити 69.

"Наравно, нису још све цене формиране, неопходно је да се свако у овом ланцу, и трговци, и произвођачи, одрекну дела зараде. Како би изашли у сусрет, заштитили стандард грађана, за Владу су то грађани, за трговинске ланце и произвођаче су то клијенти и купци, али имамо заједнички интерес", наглашава Момировић.

Прецизира да ће сваки трговац обезбедити минимум један производ из те категорије. Он преговара са својим произвођачима и они морају да се одрекну дела зараде, па ће онда ће бити јефтиније цене.

"Мислим да људи са правом, наравно, желе да цене увек буду ниже, са правом су гледали на поскупљења, јер је инфлација у целој Европи, али људи на крају виде трговце. То је цео један економски ланац на чијем челу су трговци. А оно што ми као Влада желимо, и оно што су све те компаније поштовале, да људи за свој тешко зарађени новац могу да купе више производа", наглашава министар.

Захвалио је трговинским ланцима, произвођачима, јер су, како истиче, успели да направе један снажан искорак и то ће, очекује, бити резултат. 

Указује и да постоји опасност од извесних злоупотреба, али да Влада то неће дозволити и да ће контрола бити ефикасна.

Акција "боље цене" до Нове године

"Ја позивам људе да то озбиљно схвате, позивам грађане да искористе ову акцију, да обрате пажњу и да тамо где виде овај натпис, 'боље цене', буду уверени да су то најјефтиније цене у Европи за ових 20 артикала. Од среде стартује акција, она ће трајати до Нове године и то ће бити заиста један велики напор наше привреде и наше владе", поручио је Момировић. 

Што се тиче повећања акциза од 1. октобра на кафу, цигарете, алкохол, нафтне деривате, министар оцењује да је, ако акцизу преведемо на цене, то је релативно мало поскупљење.

"Сигурно да ће алкохол и цигарете поскупети мало више, али опет сматрам да ни то неће значајно угрозити људе који конзумирају те производе", закључује Момировић.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара