Читај ми!

Агенција "Мудис" потврдила кредитни рејтинг Србије

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Мудис" потврдила је кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу "Ба2" и задржала стабилне изгледе за његово даље повећање.

У извештају агенције "Мудис" истиче се да је, упркос кризи и свим изазовима из спољног окружења, Србија успела да сачува стабилност економије и поверење инвеститора, да оствари висок ниво страних директних инвестиција и да сачува радна места, саопштило је Министарство финансија.

Како се наводи, оваква оцена кредитног рејтинга, такође, одражава позитивне резултате фискалне консолидације подржане недавно ревидираним фискалним оквиром.

"Спроведене структурне реформе у последњих неколико година, уз помоћ и подршку Међународног монетарног фонда и Европске уније, помогле су очувању макроекономске стабилности земље", пише у саопштењу.

У извештају се наводи да су изгледи за раст БДП-а у Србији позитивни.

Очекује се да ће у 2023. години износити 1,8 одсто, док се за 2024. годину предвиђа раст од 3,2 одсто, а за 2025. годину од чак четири одсто.

"Мудис" очекује да ће дефицит бити на нивоу од око 2,8 одсто БДП-а у 2023. години, што је ниже у односу на 2022. годину.

У наредном периоду предвиђа се наставак постепеног смањења дефицита и очекује се да ће пасти на 1,5 одсто БДП-а у 2025. години.

Такође, очувана је фискална стабилност и задржана опадајућа путања учешћа јавног дуга у БДП-у.

Предвиђено смањење дефицита у наредне две године ће омогућити даље континуирано смањење учешћа дуга опште државе у бруто домаћем производу, пише у саопштењу.

Агенција наводи да је дефицит текућег рачуна у последњих неколико година у потпуности покривен приливом страних директних инвестиција.

Као резултат бржег реалног раста извоза робе и услуга и мањег увоза енергената очекује се да ће дефицит текућег рачуна у 2023. години пасти на испод четири одсто БДП-а са седам одсто, колико је износио у 2022. години.

Инфлација је почела да расте почетком конфликта у Украјини и углавном је била вођена повећањем глобалних цена хране и енергената.

Свој врхунац је достигла у марту 2023. године да би након тога почела постепено да се смањује.

"Мудис" оцењује да ће пооштравање монетарне политике помоћи да се инфлација постепено приближи граници циљног опсега Народне банке Србије и да ће до краја 2024. године пасти на ниво од око 4,5 одсто.

Стабилни изгледи за даље повећање кредитног рејтинга потврђују очекивања агенције "Мудис" да ће Република Србија наставити да води опрезну фискалну политику, као и да ће наставити да напредује у структурним реформама.

Влада Србије ће наставити да прати утицаје из међународног и домаћег окружења, уз континуиране позитивне одговоре на различите изазове, са тенденцијом очувања привредног раста, одржања финансијске стабилности, очување стабилности девизног курса, стабилности банкарског сектора и привлачења страних инвестиција, наведено је у саопштењу.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се