Читај ми!

Србија у Кини промовише четири значајна пројекта, Институту за молекуларну генетику 1,2 милиона евра од Зиђина

У Сјамену у Кини отворен је међународни сајам инвестиција и трговине на којем учествује више од хиљаду компанија. Србија промовише четири значајна пројекта: Експо 2027, Био4 Кампус, Инвестициони дистрикт и мапе.

Са најбржим напредовањем у пољима технологије и науке, Србија је лидер у региону по инвестицијама у тим областима. Свесрдну подршку напретку, територијалном интегритету и суверенитету Србије пружили су представници кинеске власти.

"Разговарали смо о билатералним односима. Потврдили смо да су на историјском нивоу и, како је рекао председник НР Кине, безвремени и представљају челично пријатељство које покушавамо сваким даном да докажемо – на билатералном и мултилатералном плану, учествујући активно у свим иницијативама чији је покретач НР Кина, али и ширећи сарадњу свим областима", поручује Маја Гојковић, министарка културе.

Представник кинеске компаније "Зиђин" и дикреторка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, потписали су уговор о донацији вредан 1,2 милиона евра – Центру за секвенцирање генома и биоинформатике. 

"Осим репроматеријала и китова уз помоћ којих ћемо развијати и унапређивати секвенцирање нове генерације, што ће нам омогућити да колектујемо податке с једне стране и да их обрађујемо у нашем Институту, други део донације бити опредељен за биоинформатичке потребе", каже Ивана Страхинић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Страхинићева је најавила да се у наредним месецима очекује почетак једног од најважнијих пројеката – секвенцирања првих хиљаду балканских генома.

Значај "ЦИФИТ" је у томе што су само неколико сати од отварања националног павиљона, почели преговори о инвестицији вредној 50 милиона евра која ће бити формализована за неколико дана.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара