Читај ми!

Мићовић за РТС: Нема најава да ће бити већег повећања цена горива, тржиште је снабдевено

Од 18. августа литар дизела је изнад такозване "магичне границе" од 200 динара. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић рекао је за РТС да се цене горива у Србији мењају у складу са променом трошкова. Оценио је да је цена реална и додао да нема никаквих посебних наговештаја да би она могла да се повећава. У претходних седам недеља барел је у Лондону поскупео за око 16 одсто, а на америчком тржишту за више од 18 одсто. Смањена производња чланица Опека, тачније Русије и Саудијске Арабије, покренулa је цене још крајем јуна, а поред тога и америчке залихе сирове нафте су најмање од јануара.

Ове недеље литар дизела коштаће 202 динара а литар безоловног бензина 189 динара. И није ово највиша цена за коју знамо. Пре око годину дана, дизел је у Србији коштао око 220 динара. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић рекао је за РТС да се такве промене цена дешавају без најаве, а да индикатори са светског тржишта служе како би моглe да се наслуте цене деривата нафте на тржишту у Србији.

"Говоримо о тим глобалним ценама, сирове нафте, залихама, америчкој, кинеској економији и тако даље. Садашњи показатељи не указују на могућност уопште да дође до тако великог повећања цена од још додатних 20 динара, али кажем вам, те промене се не дешавају са најавом. Оне се могу десити због неких непредвиђених околности, као што је то прошле године заправо била ескалација сукоба у Украјини, који, када је почео није се могло наслутити и да ће оволико дуго трајати", рекао је Мићовић.

"Цена горива се мења у складу са променом трошкова"

Говорећи о ценама у Србији, Мићовић је навео да се цена горива, за разлику од многих других производа, мења у складу са променом трошкова и да су због тога флуктуације велике.

"Од 220 динара које смо помињали, цена дизела се спустила до 180 динара. То је 40 динара мање. То је озбиљно смањење као последица смањења трошкова стављања тог дизела на тржиште. Сада се ти трошкови донекле подижу у одређеној мери и гледајући те цене на глобалном тржишту берзанске котације. Међутим, и курс долара даје свој допринос, зато што кад причамо цену на пумпама, то вам је у динарима по литри, а овамо је набавка у доларима по тони, када је у питању дизел. Тако да морате узети и курс у обзир. Све то заједно је заправо довело до тога да се цена лагано подизала од ових 200, 202 динара, колико је тренутно цена дизела", навео је Мићовић.

Оценио је да је цена реална и додао да нема никаквих посебних наговештаја да би могла да се повећава.

"Уколико се трошкови стављања дизела на тржиште буду смањивали, и цена ће се сигурно смањивати", додао је Мићовић.

Говорећи о шверцу горива, Мићовић је навео да је та појава све чешћа због великих дажбина државе.

"Кад кажете, ево, 202 динара је цена дизела, 100 динара су државне дажбине. Значи, да ви можете у сваком тренутку купити дизел без државних дажбина за 100 динара, на легалном тржишту. Велики је простор колико може да се украде уколико то не прође кроз легалне токове. То је у свим земљама велики покретач шверца, тако да не треба гајити амбицију да ће то нестати.

Истакао је да је питање свих питања да ли ће се цена горива повећавати у петак.

"Ја бих нагласио да је тржиште стабилно снабдевено и да ће горива сигурно бити, да за сад нема никаквих поремећаја у том смислу. А цена, у оној мери у којој je одређује тај глобални утицај, нема најава да ће доћи до неког већег повећања. Држава такође има могућност да, уколико се нешто деси, смањи акцизе и тиме смањи притисак", рекао је Томислав Мићовић за РТС.

Разговор са Томиславом Мићовићем у целости можете погледати у видео-снимку на почетку текста.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара