Читај ми!

Шанса за мала и средња предузећа – бесповратних 27 милиона евра за куповину опреме

Обезбеђивањем нових 27 милиона евра, Влада Србије заједно са Европском унијом, отвара могућност малим и средњим предузећима да бесповратним средствима унапреде производњу. Вршилац дужности министра привреде позива привреднике да конкуришу за бесповратна средства, највише пет милиона динара за куповину опреме.

Зоран Дунђерски из Лештана, пре 33 године започео је производњу еко средстава, биоцида, које пласира и на тржишту ЕУ. Сведочи да велику захвалност за пословни успех дугује коришћењу финансијске помоћи из фондова ЕУ.

"Дали смо много на знање које постоји свуда, само га треба пласирати", прича Зоран Дунђерски, власник фирме "ЕкоСан".

Дунђерски је из ЕУ фондова искористио средства за опремање производног погона и соларне панеле. Нових 11 милиона евра из Уније и 16 милиона евра из државног буџета, пружају могућност малим и средњим предузећима да боље послују и развијају се.

"ЕУ сматра да су мала и средња предузећа кичма српске економије. До сада смо зато уложили 250 милиона евра за различите врсте помоћи таквим предузећима која раде у Србији", наводи Емануел Жиофре, шеф делегације ЕУ у Србији. 

Циљ је убрзани привредни развој

Министар Синиша Мали наглашава да је конкурс за набавку опреме по изузетно повољним условима, комбинација повољних кредита и бесповратних средстава државе и да је циљ убрзан привредни развој.

"Услови су да до 25 одсто инвестиција су бесповратна средства, поклон, дакле даје држава Србија уз подршку ЕУ. Кредит од банке или лизинг куће је 70 одсто, а само пет одсто су сопствена средства. Нема великих хипотека и проблема обезбеђења зато што се узима залога  на опреми која се набавља", истиче Синиша Мали, министар финансија и вд министра привреде.

Подршка женском предузетништву

Најављујући конкурс за подршку женском предузетништву који почиње 28. августа, Синиша Мали каже да је интересовање привредних субјеката за програме подршке, који се спроводе од 2015. године из године у годину све веће.

До сада је подржано више од 4.100 привредника. Само током протекле године, уз помоћ Европске уније, финансијску помоћ добило је 716 компанија у Србији.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара