Читај ми!

Прилика за оснаживање – потребно више жена у инжењерству и технолошким компанијама

Драгана Радошевић, пројектни менаџер АФА организације за афирмацију жена изјавила је за РТС да економска стабилност помаже жени да се оснажи, као и да им том путу помажу преко платформе МОГИС, преко које могу да добију савет од најуспешнијих жена из технолошких компанија.

МОГИС је иницијатива за више девојака у технологијама и инжењерству. "Послови будућности" базирају се на СТЕМ областима, али се само 35 одсто девојака у Србији одлучује за природно-технолошке факултете.

У информационо-комуникационим технологијама заступљено је 25 одсто жена од укупног броја запослених.

Драгана Радошевић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавила је да економска стабилност помаже жени да се оснажи, али да смо сведоци да ни данас, у 21. веку нису самосталне.

"Трудимо се да их научимо да могу да буду самосталне, а онда да им пружимо помоћ на путу да ту самосталност остваре", истиче Радошевић.

Успешне жене као инспирација

Према њеним речима, АФА организације за афирмацију жена почиње да ради са младим женама и девојчима кроз едукативне процесе.

"Имамо радионице на којима их упознајемо са успешним женама из информационих технологија, које им представљају на које начин своје послове раде", објашњава Радошевићева.

Истиче и да раде са основним категоријама жена и труде се да им назначе да је важно да прошире интересовања, као и да се преквалификују за најплаћеније послове, јер 60 одсто "послова будућности" биће из дигиталне сфере.

"Од малих ногу, окружени смо стереотипима. Када погледате игрице за девојчице, већином су кување и шминкање. Покушавамо да разбијамо стереотипе кроз све наше иницијативе, посебно МОГИС", каже Радошевићева.

Веза девојчица са менторкама

Наглашава да имају и МОГИС платформу, на којој се налази списак менторки из технолошких компанија, више од 50, које девојчице и жене могу да контактирају за савет.

"На платформи имамо и списак менторки и девојчица које су прошле наше активности, као и базу компанија које су нас подржале. Правимо везу да свака девојчица која жели да сазна више о технологијама и инжењерства дође до те области", закључује Драгана Радошевић, пројектни менаџер АФА организације за афирмацију жена.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије