Читај ми!

Бајатовић за РТС: Повећање цене гаса сигурно неће бити веће од 10 одсто

Европска унија убрзано се припрема за престојећу зимску сезону, на све стране траже се расположиве количине гаса. Цена гаса на берзама стано осцилира - иако је цена знатно повољнија у односу на прошло лето забрињава што је недавно у једном дану гас је поскупео за чак 20 посто. Директор “Србијагаса“ Душан Бајатовић каже за РТС да повећање цене гаса сигурно неће бити веће од 10 одсто.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је за РТС да нема довољних количина гаса за Европу, али и да нема шпекулативних активности које су се дешавале када је гас достизао и 3.700 долара.

"Тренутно је цена гаса негде око 300 долара за 1.000 кубних метара на референтној европској берзи, плус транспорт, плус ако имате царине или такса. Ми га тренутно набављамо по истој тој цени, практично из руског аранжмана, али без икаквих додатних посредника и додатних трошкова", рекао је Бајатовић.

Истакао је да повећање цене гаса од 1. новембра зависи од две ствари.

"Цена на берзи по којој га можемо купити и, евентуално, колико Србијагасу треба новца да кредите који су на пет и седам година можемо на вратимо. То поскупљење сигурно неће бити веће од десет посто. Колико ће бити конкретно, израчунаћемо практично следећег месеца. Требало би да се деси од 1. новембра", напоменуо је Бајатовић.

Додао је да се, иако је ММФ тражио да се цена гаса повећа за 10 одсто, уколико папири "Србијагаса" покажу да може и мало мање, сигурно неће ићи на уштрб купаца.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара