Читај ми!

За нову столарију, котлове и соларне панеле домаћинствима 1,8 милијарди динара субвенција

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, уручила је уговоре представницима 131 локалне самоуправе које су добиле средства у оквиру новог програма енергетске санације породичних кућа и станова, у којем је за субвенције домаћинствима обезбеђено око 1,8 милијарди динара.

Дубравка Ђедовић је истакла да ће више од 8.000 грађана моћи кроз јавни позив за тај програм да смањи потрошњу енергије у свом домаћинству тако што ће заменити врата и прозоре, поправити изолацију, уградити ефикасније котлове или соларне панеле, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Близу милијарду динара субвенција обезбедило је Министарство, а још око 800 милиона јединице локалне самоуправе.

"Држава и локална самоуправа покривају до 50 одсто трошкова инвестиције домаћинства, а грађани који се определе за више мера субвенцијама могу покрити и до 65 одсто трошкова. Такође, први пут су у повољнији положај стављене општине најнижег степена развијености и оне које су препознате по високој загађености ваздуха", рекла је Ђедовићева. 

Навела је да након потписивања уговора, крећу јавни позиви за привредне субјекте који ће изводити радове, а већ током лета се очекују и први јавни позиве за грађане.

Грађани и привредни субјекти моћи да се пријаве на јавни позив током целе године.

Очекиване укупне уштеде енергије на основу спроведених мера из овог јавног позива износе 90 милиона kWh годишње, а смањење емисија CO2 процењује се на 40.000 тона.

Дупло више средстава

Ђедовићева је подсетила да је до сада око 20.000 домаћинстава енергетски санирано захваљујући подршци државе, a да су сада обезбеђена средства за дупло више.

Најавила да ће у наредних пет година колико траје програм "Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Републике Србије" око 50.000 домаћинстава имати прилику да добије субвенцијe.

"Наставићемо да улажемо у повећање енергетске ефикасности јавних објеката и да подржавамо грађане да смање потрошњу у својим породичним кућама и становима. Улагаћемо у даљи развој преносног система, а посебно ћемо радити на смањењу губитака на дистрибутивној мрежи. Око 450 милиона евра биће уложено у дистрибутивни систем", нагласила је Ђедовићева.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу