Читај ми!

Врућина распламсава цене и енергетску кризу – Кијев најављује прекид испорука руског гаса, ЕУ без сагласности о струји

Тропске врућине у Европи повећале су и потрошњу и цене струје. Мегават сат је 115 евра - 10 одсто скупљи него пре врелог таласа. У односу на прошлу седмицу, и потрошња у Србији повећана је за готово 15 одсто. Иако Брисел тврди да може без руског гаса, много је отворених питања око снабдевања која поново могу да распламсају енергетску кризу.

У Европу преко Украјине још стиже руски гас, а Кијев најављује да неће продужити уговор са "Гаспромом", који истиче догодине. Прекиду испорука противе се Мађарска и Словачка, а Немачка и Аустрија упозоравају да би због потпуне обуставе имале проблема у снабдевању. Пре "Балканског тока", гасовод преко Украјине био је главни доток руског гаса и за Србију, а сада је алтернативни правац снабдевања.

Уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић објашњава да је то систем који је повезан на мађарски гасовод.

"Кроз њега такође може да се допрема неки други гас, да ли до Мађарске или Аустрије. Аустрија има велико складиште у Баунгартену. Има Србија могућност да, ако случајно дође до неких проблема са снабдевањем преко Турског тока, да се обезбеди у тим ситуацијама", додаје Путниковићева.

ЕУ без сагласности о реформи тржишта електричне енергије

И напајање балтичких држава струјом, Естоније, Летоније и Литваније, и даље зависи од Русије. Раздвајање од руске електромреже одложено је за две године, јер Естонија не може да обезбеди инфраструктуру.

У Бриселу нема сагласности ни о најављеној реформи заједничког тржишта електричне енергије које захтева усклађеност са "зеленим договором" Уније, интерконекције које ће повезати земље чланице, управљање потражњом, складиштењем и реаговање у случају поремећаја.

Комесарка за енергетику Европске уније Кадри Симсон истиче да је изазов већ ту, тако да нема времена да се чека још годину и по дана на нове иницијативе. "У септембру планирамо да окупимо све заинтересоване стране из ланца снабдевања, сектора дистрибуције и преноса", додаје Симсонова.

Што се тиче интерконекција, министарка за еколошку транзицију Шпаније Тереза Рибера оцењује да је то питање које се не може сматрати билатералним, већ се мора гледати као европско питање. "Ниједна држава чланица не би смела да постави границу на потребу да систем буде безбедан за целу Европу", напомиње Рибера.

Пристижу нове обавезе, енергетска криза није прошла

Истовремено пристижу и нове обавезе. Унија до краја деценије мора да смањи годишњу потрошњу енергије за најмање 11,7 одсто.

То значи да свака чланица треба да уштеди 1,5 одсто енергије годишње, што није лако.

Стручњаци упозоравају – енергетска криза није прошла.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво