Читај ми!

Весић: Потписан Меморандум - од септембра српским тагом кроз Хрватску

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је након потписивању Меморандума о пословној сарадњи између "Путева Србије" и "Хрватских аутоцеста", да ће од септембра возачи из Србије и Хрватске пролазити наплатне рампе у обе земље без чекања. То значи, да ће они који имају српске тагове моћи да без икаквих проблема пролазе рампе у Хрватској, а они који имају хрватске да пролазе у Србији, такође без чекања, нагласио је Весић.

Меморандум којим ће бити омогућена интегрисана наплата путарине на ауто-путевима кроз две земље, потписали су директори "Путева Србије" и  "Хрватских аутоцеста" Зоран Дробњак и Борис Хузјан.

Потписивању Меморандума присуствовао је министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије Томислав Жигманов. 

"Ми смо почетком јула покренули процес интегрисане наплате између Србије и Северне Македоније и већ имамо фантастичне резултате. Преко 12.000 преконфигурација, а сваког дана имамо око хиљаду нових који врше преконфигурацију. Од септембра месеца ћемо имати то и са Хрватском, тако да ће сви они који имају српске тагове моћи да без икаквих проблема пролазе рампе у Хрватској, а они који имају хрватске тагове моћи ће да пролазе рампе у Србији без чекања", рекао је Горан Весић на конференцији за штампу након потписивања Меморандума.

Додао је да овакви пројекти доказују да Србија и Хрватска заједнички могу да решавају проблеме, креирају будућност и изразио уверење да ће и у будућности две земље радити на новим заједничким пројектима.

Навео је да у Србији постоји око 700.000 корисника електронских тагова за наплату путарине.

"Сарадња и укидање баријера"

Додао је да је жеља Владе Србије да овом региону укинемо све баријере које је могуће укинути. "Мислим да заједно можемо да решимо многе проблеме, да уређујемо своје односе и да омогућимо људима да комфорно путују кроз обе земље", закључио је Весић.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије Томислав Жигманов је истакао да је сарадња између Србије и Хрватске важна, а посебно у решавању конкретних проблема.

Додао је да се почиње од решавања неких на први поглед мање важних проблема, попут интегрисане наплате, који су заправо јако значајни обичним људима. Жигманов је истакао да ће на овај начин проток услуга, робе и људи бити олакшан.

Генерални директор Јавног предузећа "Путеви Србије" Зоран Дробњак истакао је да ће потписани меморандум омогућити не само јединствен систем наплате кроз Србију и Хрватску већ и наставак сарадње српске и хрватске компаније.

Директор "Хрватске аутоцесте д.о.о." Борис Хузјан оценио је да потписивање споразума означава почетак важне сарадње између "Путева Србије" и "Хрватских аутоцеста".

"Овај спораум ради не значи само интероперабилност система наплате већ пуно више", рекао је Хузјан и додао да на овај начин и хрватска и српска компанија имати прилике да једна од другој пренесу знање и искуство.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара