Читај ми!

Мали: ММФ позитивно оценио прву ревизију стенд-бај аранжмана са Србијом

Министар финансија Синиша Мали каже да је Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда (ММФ) у Вашингтону донео одлуку о успешном завршетку првог разматрања резултата стенд-бај аранжмана са Србијом и додао да је то још једна потврда исправности економске политике и структурних и институционалних реформи које се спроводе.

ММФ је констатовао да Србија успешно спроводи договорени економски програм и да је макроекономска стабилност очувана упркос нестабилном економском међународном окружењу, саопштило је ресорно министарство.

Како се додаје, ММФ у свом извештају наводи да је Србија током последње деценије, упркос спољним шоковима, постигла импресивне економске резултате који одражавају њену снажну економску политику. Таква политика, исиче ММФ, подржала је снажан раст, ниску инфлацију и смањење јавног дуга. 

“Као резултат тога, приходи су порасли, запосленост се повећала, а сиромаштво опадало. Велики и разноврсни приливи страних директних инвестиција покрили су дефицит текућег рачуна. Пандемија ковида 19 утицала је на раст, али се економија брзо опоравила 2021. године уз подршку снажног пакета мера политике“, наводи се у саопштењу објављеном након састанка у Вашингтону.

Министарство финанасија преноси да ММФ у извештају наводи и да су сукоб у Украјини, као и проблеми у енергетском сектору, имали утицај и на српску економију, те да је инфлација премашила таргетиране циљеве али се, како је додаје, очекује да се до краја године смањи на око осам одсто и предвиђа да ће се 2024. године вратити у оквире циљног опсега Народне банке Србије. 

“У оквиру стенд-бај аранжмана, макроекономске неравнотеже су већ почеле да опадају, а девизне резерве су на врхунцу”, наводи ММФ и додаје да се пројектованим фискалним дефицитом, за који се очекује да неће премашити три одсто БДП-а у овој години, подржава опадајућа путања инфлације и даље смањење јавног дуга.

У извештају се наводи и да реформа енергетског сектора остаје кључни задатак. Наводи се и да је нови закон о државним предузећима (СОЕ) усклађен са најбољим праксама ОЕЦД-а и да пружа снажну основу за реформу управљања у енергетском сектору и шире.

"Значајан напредак у управљању енергетским предузећима"

Напомиње се и да је паралелно постигнут значајан напредак у побољшању структуре и управљања енергетским државним предузећима.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да у овим тешким годинама посебно важна подршка реномираних међународних институција.

"То за нас значи сигурност, то је важна подршка да све постигнуте резултате одржимо упркос економским притисцима, јер смо пуно и напорно радили да започнемо свеобухватне реформе, да Србију извучемо из високе стопе незапослености, ниског стандарда грађана, ниског нивоа инвестиција, спорог развоја. Аранжман је доза сигурности да настављамо у истом, добром правцу“, истакао је Мали.

Министар је додао да су наше јавне финансије у потпуности стабилне, да постижемо добре економске резултате, упркос свим изазовима са којима се, као и цео свет, суочавамо, те да настављамо са започетим реформама и побољшањем привредног амбијента у нашој земљи.

 "Јавни дуг нам је далеко испод нивоа Мастрихта, на нивоу од 51,3 одсто, стопа незапослености је на рекордно ниском нивоу, у првом кварталу ове године смо остварили привредни раст од 0,7 одсто, док су неке јаче економије од наше ушле у рецесију. Истовремено, очували смо поверење инвеститора и до 20. јуна привукли више од 1,9 милијарди евра страних директних инвестиција“, додао је Мали.

Мисија ММФ је крајем марта и почетком априла боравила у двонедељној посети Београду, поводом прве ревизије стенд-бај аранжмана.

Србија је тада током посете делегације ММФ-а добила позитивне оцене реформи и реформске политике коју спроводимо, а економија Србије је оцењена као отпорнија на кризу од многих других. Том приликом је наведено да су испуњени сви циљеви за дати период.

Стенд-бај аранжман вредности 2,4 милијарде евра се спроводи од децембра 2022. године, траје 24 месеца, односно до краја 2024. године. Договорен је у октобру прошле године, када је заменио до тада актуелни Инструмент за координацију политике (ПЦИ).

петак, 01. март 2024.
10° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво