Читај ми!

Извознице нафте смањиле производњу, "Шел" продаје пумпе – шта се то дешава на тржишту "црног злата"

Цене деривата на нашим пумпама које контролише држава, повећане су за два динара – литар дизела кошта сада 184, а бензина 178 динара. После одлуке ОПЕК-а о додатном смањењу производње, и цена барела почела је поново да расте, али расте и забринутост како ће то утицати на глобалну економију.

Цене деривата бележе раст у читавој Европи, што је последица поскупљења барела од прошле седмице са 70 на 77 долара, тржишних кретања нафтних деривата, као и курса долара.

"Пуно шпекулација има у вези са куповином и очекивањима која следе на тржишту нафте и због тога долази до недељних осцилација цена. У наредном периоду кључна ствар ће, према мом мишљењу, бити однос понуде и потражње установљен на основу реалне потражње, реалног стања тржишта и реалних смањења испорука од стране ОПЕК-а", рекао је генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

Земље извознице нафте, чланице ОПЕК-а и Русија, само од октобра прошле до маја ове године, већ су смањиле производњу нафте за 3,6 милиона барела на дан. И не само што је нафтни картел то смањење продужио до краја идуће године, већ од јануара најављују још једно смањење.

"Поставили смо терен за нову методологију која ће донети већу видљивост и сигурност као и како да утврдимо те нивое резања за различите земље", истакао је Антонио Обуру, министар за нафту Екваторијалне Гвинеје.

А Саудијска Арабија, један од највећих произвођача у ОПЕК-у, највљује и самосталне потезе – и додатно резање своје производње.

"Ја бих то морао да назовем ‘саудијском лизалицом’ што је, за почетак, милион барела смањења од 1. јула. И тај милион се, такође, може продужити", навео је министар енергетике Саудијске Арабије Абдулазиз бин Салман ел Сауд.

Шта све може уздрмати тржиште енергената

Стручњаци упозоравају на ризике који преко ноћи могу уздрмати не само тржиште "црног злата" већ свих других енергената: руско-украјински сукоб и бројене друге геополитичке тензије, рецесија и инфлација у читавом свету.

"Несташице гаса су избегнуте у Европи ове зиме, а до великих поремећаја на тржиштима нафте није дошло. Али морамо бити на опрезу јер се неки од прошлогодишњих повољних услова који су помогли да се смањи потражња, попут благе зиме у Европи, можда неће поновити идуће године", навео је генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој Матијас Корман.

Да на нафном тржишту већ шкрипи потврђују и најновији потези великих нафних компанија. Светски нафтни гигант "Шел" саопштио је да се због неповољних тржишних услова повлачи из послова малопродаје, и да продаје пумпе у Немачкој, Холандији и Великој Британији.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво