Читај ми!

Потражња за пословним простором све већа, најтраженије најлуксузније канцеларије 

У Србији је потражња за пословним простором све већа, нарочито у престоници, где се канцеларије и локали закупљују још у фази градње. Само прошле године, на тржишту у Београду појавило се 120.000 нових квадрата канцеларијског простора, што је годишњи раст од преко 15 одсто. Иако су канцеларије у престоници и најскупље у региону, готово и нема више празних.

У градовима широм Србије на месту породичних кућа све се више зидају зграде, а инвеститори тврде да се локали веома брзо издају. У Крушевцу се рента креће од 10 до 20 евра по квадратном метру. 

то се тиче нашег објекта који се налази у центру града, определили смо се за локале веће квадратуре самим тим тражимо и озбиљније фирме. Најчешћи закупци су банке, разне трговине, фирме које се баве игром на срећу или коцкарнице", каже Бранислав Јовановић из предузећа "Арабика 26" у Крушевцу.

У најдужој престоничкој улици, Булевару краља Александра, последњих неколико година отворило се петнаестак кладионица. Агенти за некретнине кажу да су закупци тих локала најредовнији у плаћању ренте.

"Потребно је да се поштују одређене норме када је у питању растојање између два таква објекта – 100 метара у односу на конкуренцију. Дешава се да инвеститори неке локале не могу да продају до момента док не нађу потенцијалног закупца, то може да потраје дуже од периода у ком је зграда изграђена. Београд на води има специфичну политику. Они у потпуности држе под својом контролом целу ренту локала и воде рачуна где и какве делатности у каквим типовима локала могу да буду заступљени", каже Ненад Аврам из агенција за некретнине "Еминент".

Град Београд има у власништву око 5.800 локала и сви су на лицитацији издати на пет и више година. У зависности од локације, почетна цена била је од 64 до 2.500 динара по квадратном метру. 

Градски менаџер Мирослав Чучковић каже да је почетна цена за игре на срећу далеко највећа – она је чак 40 пута виша него што је, на пример, за атеље.

"Што се тиче кладионица и тих ствари за делатности коцку – 66 локала од тих 5.815 издато је за ту намену. Коцкарнице на сваком кораку су производ приватног издавања простора који је у великој мери враћен реституцијом грађанима. Што се тиче прихода, Град Београд од ренте има две милијарде и 425 милиона динара годишње, а за изградњу десет вртића управо нам толико новца треба“, напомиње Чучковић.

У Београду се рентира око пет одсто више пословног простора него у земљама региона, а најтраженије су најлуксузније канцеларије. 

"Цена закупа пословног простора А класе износи између 15,5 и 16 и по евра по метру квадратном, плус сервисни трошкови између 4 и 5,5 евра по метру квадратном, што изађе око 20 евра по метру квадратном. То значи да је за хиљаду квадрата цена закупа око 20.000 евра месечно", каже Марко Јевтић из Агенција за некретнине "Јевтић д.о.о.".

Све више страних компанија рентира пословне просторе у Београду, због чега су се градитељи највише и усмерили на канцеларијске објекте. И плодне оранице претварају се у регионалне и интернационалне логистичке центре.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара