Читај ми!

Црна Гора, Грчка и Турска кеш дестинације – где можемо на пут само са картицом у џепу

Душан Узелац са сајта Каматица рекао је да ако отпутујете у земљу која има општеприхваћен принцип картица и плаћања без готовине, картице су потпуно функционалне. Meђутим, Црна Гора, Грчка и Турска су кеш дестинације и нема цењкања картицама на турским пијацама.

Ушли смо у јун, многи користе попусте у предсезони и путују на одмор. Ако изаберу море, наши људи обично летују у Грчкој, Турској и Црној Гори. Након припреме ауто-карата, крема за сунчање и шарених пешкира на ред долази новац и вечита дилема шта ћемо са парама. Већина се опредељује за картице, чешће него за готовину. 

Душан Узелац са сајта Каматица рекао је да ако отпутујете у земљу која има општеприхваћен принцип картица и плаћања без готовине, картице су потпуно функционалне.

"Ако идете у Европу и на север Европе, тамо су већ без готовине неколико година", каже Узелац и додаје да су Црна Гора, Грчка и Турска и даље – кеш дестинације.

"Не можете на турским пијацама да се цењкате картицама, иако и они гледају да се модернизују, јер им долазе туристи из Европе", каже Узелац.

Говорећи о безбедности чувања картице, каже да не треба давати картицу некоме да оде са њом да је провуче, не треба држати ПИН са картицом, не треба на сумњивим банкоматима подизати новац.

"Најчешћи трик да вам украду податке са картица на банкоматима јесте да ставе неки уређај на сам банкомат. И на том банкомату онда када ви провучете и на ону тастатуру укуцате ПИН, тастатура је у ствари њихова која се стави на сам банкомат. И они после имају податке које касније злоупотребе. Али чак и тада није велики проблем, зато што постоје механизми у позадини. То су СМС обавештења када вам је провучена картица, имате бројеве телефона када схватите да је нешто злоупотребљено да одмах стопирате даљу злоупотребу. Лако је направити злочин, тешко је извући се а да вас не ухвате“, каже Узелац.

Напоменуо је да је коришћење картица практично али кошта. Али тиме што кошта купујемо комфор.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво