Читај ми!

Мали за РТС: Новца има у државној каси за све повишице и помоћ грађанима

Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да је сет економских мера помоћи усмерен ка подизању животног стандарда грађана Србије. Закон о једнократној помоћи родитељима за децу до 16 година биће завршен у наредних десетак дана. Повећања плата и пензија су виша од нивоа инфлације, у реалном износу чувамо доходак, напоменуо је министар. За две године у збиру повећање пензија износи 55,8 одсто, истакао је Мали.

Министар Синиша Мали рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да има новца у државној каси за све повишице и једнократне помоћи грађанима Србије.

"Да прођемо кроз сет мера које представљају континуитет од када је корона кренула – континуитет наше подршке привреди и грађанима и показује снагу наших јавних финансија и одговорност коју показујемо према грађанима", рекао је Мали.

Наглашава да је сет економских мера усмерен ка подизању животног стандарда грађана Србије.

"Од првог септембра идемо са повећањем плата у јавном сектору, за просветаре, предшколство, основно образовање, средње образовање, ученички и студентски домови – за 5,5 одсто, такође у том повећању биће и медицинске сестре и техничари и неговатељице у установама социјалне заштите“, рекао је Мали.

"Дакле, 5,5 одсто већ 1. септембра, почетак нове школске године, за њих и за све остале у јавном сектору следи још једно повећање од 1. јануара наредне године од најмање 10 одсто. Када погледате да смо ове године повећали већ плате у јавном сектору 12,5 одсто, ово додатно повећање 5,5 од 1. септембра, плус ових 10 одсто – то је укупно за медицинске раднике, за медицинске сестре, за техничаре, за просвету повећање од преко 30 одсто, а за остале 24 одсто“, објаснио је Мали.

Причамо о томе, како каже, да морамо да на неки начин подигнемо животни стандард, због растуће инфлације и трошкова живота.

У реалном износу чувамо доходак

Инфлација ће у просеку ове године бити око 10 или 11 одсто, а повећање је 24, односно 30 одсто, више од нивоа инфлације, у реалном износу чувамо доходак, напоменуо је министар финансија.

"Идемо са повећањем помоћи грађанима да утичемо да се економска активност одржи", рекао је Мали и навео пример Немачке која је у последњем кварталу прошле године забележила пад, као и у првом кварталу, а у еврозони два квартала су негативна, већ су у рецесији.

"Ми смо имали позитиван раст од 0,7 одсто, размишљате о томе да потрошња не падне", истиче министар. 

Министар Мали је рекао да је НБС повећала референту каматну стопу да балансира повећан износ давања за наше грађане.

Индексација пензија од 1. октобра

"Ми ћемо ићи са ванредном индексацијом пензија од 1. октобра, 5,5 одсто, а онда за најмање 14,5 одсто повећати пензије од 1. јанура. Прошле године повећање пензија је било 5,5 одсто на почетку године. Ванредна индексација била је 9 одсто у новембру, па 12,1 одсто 1. јануара. Сада поново ванредна индексација 5,5 одсто плус 14,5 одсто, то је у збиру за две године 55,8 одсто", указао је Мали. 

То је, како каже, потврда наше борбе за стабилност и мир и борбе против ковида и за привлачење страних директних инвестиција. 

Понавља да је за 55 одсто остварено повећање пензија за две године, уз напомену и питање има ли нека земља у свету која је то урадила.

"За шест месеци просечна пензија биће 390 евра. У условима највеће економске кризе икада, урадили смо нешто што је невероватно", навео је Мали. 

Помоћ за децу

Једна од мера помоћи и подршке државе грађанима усмерена је и на родитеље деце млађе од 16 година.

Износ од 10.000 динара биће им уплаћен између 20. септембра и 1. октобра, каже Мали и додаје да ће закон о једнократној помоћи бити завршен у наредних десетак дана.

Уштеда од 85 милијарди динара

Мали је рекао да смо прошли кроз тешке мере фискалне консокидације. Ове године смо планирали дефицит за првих пет месеци од 120 милијарди динара, а мањак је 35 милијарди динара, уштедели смо 85 милијарди, каже он.

"Мере ове године коштају 23 милијарде динара, мање од наших уштеда. Не мењамо план задужења. Део тог новца искористили смо за помоћ пољопривредницима, за капиталне инвестиције, ниједна инвестиција није стала", истакао је Мали.

Удео јавног дуга у БДП-у је 51,4 одсто, далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто, а просек у Европској унији је 95 одсто. Тако да, са те стране, пажљиво водимо рачуна о сваком динару, закључио је Мали.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво