Читај ми!

Ценa нафте у паду – можемо ли да очекујемо даље појефтињење на пумпама

Генерални секретар "Удружења нафтних компанија Србије" Томислав Мићовић изјавио је за РТС да не очекује да ће данас доћи до велике промене у цени бензина и дизела. Истакао је да је пред нама сезонски период веће потрошње нафте, те да ОПЕК не би требало додатно да смањи понуду на тржишту.

Цена нафте наставља пад. Барел је са 77 долара појефтинио на 73 долара. На нафтним берзама је неизвесност – не само због производње црног злата, већ и због потеза ОПЕК-а и Русије.


Томислав Мићовић изјавио је за РТС да не очекује да ће данас доћи до великих промена у цени деривата, с обзиром на то да су прошлог петка појефтинили.

"Цене горива на пумпама се одређују на основу правилника и уредбе, чиме управља држава. Министарства енергетике и трговине су упозната са променама које су се десиле. На основу котације бензина и дизела током протекле недеље, не очекујем промене", каже Мићовић.

Глобална нестабилност

Говорећи о нестабилности на светском нафтном тржишту, Мићовић објашњава да на њу утиче и горња граница америчког дуга, те глобална рецесија, као и инфлација. "Те промене утичу и на потражњу која је осетљива на промене на финансијском тржишту, попут банкарске кризе", истиче Мићовић, додајући да ОПЕК, који је смањио понуду на тржишту, утиче на понуду нафте.

Према његовим речима, пред нама је сезонски период потрошње нафте и ОПЕК не би требало додатно да смањи понуду нафте да би дошло до равнотеже на тржишту.

Мићовић каже и да Русији у ОПЕК-у неће замерити ако повећа испоруке нафте у односу на обавезу о смањењу, истичући да се руска нафта испоручује Далеком истоку, Индији, Турској, али да је питање шта долази и на европско тржиште.

"Русија је део ОПЕК-а. Требало би да смањује испоруке у складу са интерним расподелом. Унутар ОПЕК-а међутим постоје разлике између земаља, па Саудијска Арабија, Кувајт и Уједињени Арапски Емирати поштују смањење. Ирак, који има проблема са испорукама, не може да поштује“, каже Мићовић.

Кризне залихе у Србији

Мићовић наглашава да у Србији, као и у свету, постоје такозване кризне залихе деривата нафте. "Никада не можете имати залиха да превазиђете све потешкоће, али је важно да достигнемо минималан европски ниво – два месеца укупне потрошње требало би да имамо у залихама. То је велика количина. Мислим да је држава одлучила да одвоји тај новац", сматра Мићовић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво