Читај ми!

Влада усвојила предлог измена закона из области енергетике и саобраћаја

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о енергетици, чиме се усклађује национално законодавство у области енергетике са правним тековинама Европске Уније и на свеобухватан и ефикасан начин решава питање пуне примене релевантних прописа Уније.

Реформа енергетског сектора има непосредан и значајан утицај на општи привредни развој, стање и могућности инвестиционе активности, подизање квалитета и стварање тржишне економије оспособљене да се укључи у јединствено тржиште ЕУ и друге међународне тржишне токове, саопштено је из Владе Србије.

"Предложеним изменама се, поред осталог, успоставља Републичка комисија за енергетске мреже као самосталан и независтан орган Републике Србије за контролу оператора преносног система електричне енергије и оператора транспортног система природног гаса чији је оснивач Република, док ће контролу над енергетским субјектима, који обављају делатност производње, дистрибуције и снабдевања електричном енергијом, односно природним гасом, обављати Влада", пише у саопштењу.

Чланови Владе усвојили су Уредбу о условима и критеријумима усклађености државне помоћи за улагање у секторе од значаја за достизање нулте стопе емисије гасова са ефектом стаклене баште, која се темељи на Стратегији индустријске политике Републике Србије од 2021. до 2030. године.

Уредбом је предвиђено да је државна помоћ усклађена само ако су кумулативно испуњени услови и критеријуми предвиђени овом уредбом, а у зависности од тога да ли се ова врста помоћи додељује на основу шеме или као индивидуална државна помоћ.

Циљ доношења Уредбе је побољшање конкурентности Србије као инвестиционе локације за улагаче у секторе од значаја за достизање  нулте стопе емисије гасова са ефектом стаклене баште на европском простору. 

На седници је усвојен и измењен и допуњен Закон о ваздушном саобраћају, а тиче се посебности организације радног времена у условима повећаног интензитета ваздушног саобраћаја код послодаваца који се баве комерцијалним летењем.

Измене Закона имају за циљ да се постигне боља искоришћеност летачке и кабинске посаде домаћих авио-превозника, што ће допринети ефикаснијем пословању, смањењу трошкова и пружању квалитетније услуге путницима.

Влада је усвојила и Одлуку о образовању Националног савета за развој туризма Србије чији ће задатак бити успостављање координације и комуникације свих укључених страна у циљу развоја туристичке индустрије и позиционирања Србије на међународном тржишту. 

Акценат у раду Савета биће на предузимању мера за унапређење конкурентности кроз промоцију и маркетинг, изградњу инфраструктуре, усклађивање рада локалних и регионалних институција, као и на обнови туристичког тржишта, урушеног епидемијом болести ковид 19, закључује се у саопштењу Владе Србије.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво