Читај ми!

Самит гувернера региона: Више не постоји ризик од глобалне рецесије

Раст цена на светском тржишту успорава брже него што се очекивало, а с друге стране више не постоји ризик од глобалне рецесије односно пада светске економије с којим се рачунало до пре неколико месеци. Зато и централне банке држава региона с више оптимизма гледају на будућност, очекују константно успоравање инфлације наредних месеци и њено враћање на циљана 2 и 3 процента годишње, у наредне две, три године.

Осмех на лицима гувернера јер добре вести кажу стижу из света - појефтињују енергенати и више се не прогнозира рецесија. Још боље за наше грађане - Народна банка наредних 12 месеци не планира више да подиже основну камату.

"Ми очекујемо да ће цена енергената и хране у наредном периоду бити покретач смањења цена. Ова каматна стопа од шест одсто може да доведе до смањења индекса потрошачких цена", каже Жељко Јовић, вицегувернер НБС.

Све централне банке су претходних годину, две дизале основне камате. Оне без националне валуте повећавале су обавезе банкама. Кредити су поскупели, признају нема више простора за стезање, а да се не угрози привреда. Сада чекају резултате урађеног и стрепе од додатног притиска са тржишта рада.

"Немамо радну снагу, одлазе нам људи, имамо проблем прираштаја. Проблем је како надоместити то, како повећати реалан доходак становника. Ми у Босни и Херцеговини у овом кварталу имамо велики раст плата, очекујем да ће доћи до тога још", наводи Сенад Софтић, гувернер Централне банке БиХ.

Радоје Жугић, гувернер Централне банке Црне Горе каже да је добро да се мотивишу људи да раде али не и на неодржви начин.

"Само је одрживост уколико пратимо раст цена, инфлацију и продуктивност рада", додаје Жугић.

Жељко Јовић, вицегувернер НБС указује да свакако треба водити рачуна о зарадама.

"Оне треба да надоместе пад реалне вредности код грађана, да имају одговарајућу куповну снагу, али не и преко тога, то би био проблем", додаје Јовић.

Борис Вујчић, гувернер Хрватске народне банке да они у првом кварталу бележе раст.

"Све док је ситуација на тржишту таква да недостаје радника, плате ће расти. Ми смо у Хрватској у овом тренутку у ситуацији да су са крајем првог квартала реалне плате већ позитивне. Приватни сектор је тај који у овом тренутку вуче плате према горе", додаје хрватски гувернер Вујчић.

Економисти упозоравају на низак животни стандард у свим земљама региона и да је после пандемије и уз рат у Украјини успорено сустизање најразвијенијих европских земаља. Добра вест је потврђујући прогнозе гувернера - глобално инфлација успорава брже него што се очекивало, а ефекти почињу да се осећају и код нас.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво