Читај ми!

Трећи економски форум у Катару - Србија пример брзе трансформације

Главне теме Tрећег економског форума у Катару су диверзификација енергетских извора и привреда заснована на знању, иновацијама и технологијама. Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација, истиче да је Србија пример брзе трансформације, јер је у претходних десет година унапредила привреду на технологијама и дигитализацији. Наводи да су амбиције Србије да извоз у ИКТ сектору буде чак четири милијарде евра.

Трећи економски форум у Катару окупио је политичке лидере, међународе организације и представнике привреде како би разговарали о највећим економским изазовима данашњице и понудили решења за привредни раст.

Главне теме су диверзификација енергетских извора и привреда заснована на знању, иновацијама и технологијама.

Србију представља министар Михаило Јовановић, који за РТС истиче да је Србија током претходних десет година унапредила привреду базирајући се на технологијама и дигитализацији и да представља пример брзе трансформације.

"Стране инвестиције које су се базирале на радно интензивним секторима пребацили смо на инвестиције које подразумевају нове технологије и прављење нових вредности. Јединствен смо пример у југоисточној Европи, јер имамо центре попут Мајкрософта, Оракла који је отворио свој регионални ИТ центар у Крагујевцу. Ту су високо технолошки развијене компаније као што је Континентал или Ривијан", наглашава Јовановић.

Показатељ ИТ сектор

Додаје да су показатељи доброг смера у коме иде Србија резултати у ИТ сектору.

"Подаци за прва три месеца говоре да је извоз ИКТ сектора чак 786 милиона евра и да је то раст у односу на исти период прошле године чак 44 одсто. Да подсетимо да смо прошле године оборили рекорд, извоз за целу годину био је 2.7 милијарди евра. То нам даје наду да ћемо ове године далеко прегурати преко три милијарде, а наше амбиције су да извоз ове године буде чак четири милијарде евра", истакао је министар.

Наводи да је много ствари урађено у претходних десет година.

"Почев од тога да смо улагали у знање, увели информатику и рачунарство као обавезан предмет у основним школама. Увећали број специјализованих одељења у средњим школама. Улагали смо у инфраструктуру и научно технолошке паркове, Србија сада има 4 НТП, а радимо још 2. Имамо на стотине старт апова и на хиљаде младих људи које раде у тим парковима и сада је поента да то знање и потенцијал усмеримо ка привреди, малим и средњим предузећима, јер је потребна и њихова трансформација у 21. веку", закључио је Јовановић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво